Читај ми!

Вакцине против ковида 19

О развоју вакцина против ковида 19 разговарамо са др Милошем Марковићем, ванредним професором имунологије на Медицинском факултету Универзитета у Београду.

Глобална научна заједница уједињена је у раду на развијању ефикасне и безбедне вакцине против вируса SARS-Cov2. Преко 200 вакцина тренутно се налази у различитим фазама испитивања, док се њих 11 налази у трећој, завршној фази клиничких студија. Са проф. Марковићем разговарамо о томе који се све приступи користе у развоју вакцине против новог корона вируса, али и о томе како изгледа процес развоја и регистрације вакцине.

Први пут су развијене вакцине у којима се користи молекул информационе РНК. Откривамо на који начин ове вакцине доводе до имунског одговора, а говоримо и о њиховим предностима и манама у односу на вакцине добијене конвенционалним методама. Наш саговорник ће одговорити и на бројна питања везана за ефикасност и безбедност вакцина, трајање имунског одговора, а објасниће и феномен тзв. „цитокинске олује", претераног имунског одговора организма, који доводи до врло тешке клиничке слике код неких пацијената инфицираних новим корона вирусом.
У редовној рубрици проф. Момчило Б. Ђорђевић говориће о дистрибуцији вакцина и бројним логистичким изазовима.

Аутор и водитељ емисије је Томица Миљеновић.

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво