Читај ми!

70 година Музеја примењене уметности

Љиљана Милетић Абрамовић

Музеј примењене уметности основан је 6. новембра 1950. и у његовој личној карти стоји да „најстарији предмети у власништву Музеја датирају из IV века п.н.е. и припадају нумизматичкој збирци (новац Старе Грчке) у Одсеку за метал и накит, док збирке у Одсеку за савремену примењену уметност садрже и најсавременију уметничку продукцију... Музеј поседује око 37.000 предмета примењене уметности, међу којима се налазе и дела изузетног уметничког и културног значаја..."

Музеј примењене уметности се од оснивања налази у згради на Топличином венцу, у двоспратној палати коју су за др Јакова Челебоновића 1929. пројектовали архитекти Стеван Белић, Николај Краснов и Нерегар, и - да није пандемије - ту би и овог 6. новембра била велика гужва на отварању рођенданске студијске изложбе.

У Граду, уз архивске снимке, мр Љиљана Милетић Абрамовић - директорка Музеја примењене уметности - говори о 70 година Музеја, о његовој прошлости, садашњости и будућности.

Аутори емисије су Снежана Ристић и Радоња Лепосавић.

 

Град Град

Autor:
Снежана Ристић и Радоња Лепосавић

Индивидуалистички, критички модел културе рађао се и развијао са рађањем и развојем urbsа – један од путева данашње рехабилитације индивидуализма је онај који нас враћа у Град. Комплексност урбане форме предложак је за структуру емисије. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво