Читај ми!

Жене које су обележиле српски средњи век-Дукљанке и владарке од рода Вукановића

Гошћа Ризнице је историчар др Катарина Митровић, виши научни сарадник Центра за историјску географију и историјску демографију, Филозофски факултет Универзитета у Београду

"Један рођендан памтим по сусрету са њом, прототипом необичних светитељки. Оних што су јунакиње житија, а да се у житијне каноне тешко уклапају. Дојездих спокојно у Вирпазар. Волим то место на размеђи стварног и сневаног. Са књигом у руци и миром у души сместих се у башти Црмничког винотока, чувене винотеке и конобе. Служе добро вино, али мени је било до домаће кафе и хладне воде. Отворих књигу која је није могла призвати. Осетих лахор на лицу и необичну свежину. Подигох поглед и угледах је. Села је насупрот. Одмах сам је препознала. Заборавих на чуђење, чак се ни не запитах да ли је примећују и гости за суседним столовима. Тамни вео скрио је љупко лице избраздано сузама проливеним у дугим супружанским и нешто краћим удовичким ноћима. Топле смарагдне очи посматрале су ме нетремице. "Косаро, кћери Самуилова и Агатина, невесто Владимирова!" "Зар се чудиш што ме видиш оде?", упита ме подижући вео. "Ово је твоја земља. Ипак нисам очекивала да те сретнем баш сада. Понекад ми делујеш тако нестварно. Као уобразиља непознатог бенедиктинца који те је створио да би прославио Јована Владимира, кнеза мудрог и праведног и светитеља одискона. Онда је поп Дукљанин то житије заједно с твојим ликом уткао у свој Летопис о коме се и данас много збори и нагађа. Постојиш да би се племенитост твог мужа још више нагласила". (Део из приче др Катарине Митровић која је објављена на порталу Књижевне радионице Кордун, са седиштем у Пенсилванији)

За писање о женама које су на разне начине обележиле српски средњи век, наша данашња гошћа, историчар др Катарина Митровић је од портала Књижевна радионица Кордун (Пенсилванија) добила ласкаво признање за најчитанијег аутора у 2020. години, а читаоци су из многих кутака планете који говоре, мисле и сањају на нашем језику.

У овонедељној Ризници историчар др Катарина Митровић, виши научни сарадник Центра за историјску географију и историјску демографију, Филозофски факултет Универзитета у Београду, води нас у време преднемањићког доба и судбине дукљанских владарки и оних од лозе Вукомановића.

Аутор и водитељ: Душанка Зековић.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво