Читај ми!

Зоран Ерић

Зоран Ерић, педесет пет година Музеја савремене уметности Београд

У уторак 20. октобра 2020. године Музеј савремене уметности Београд обележио је 55 година од свог оснивања. Делатност Музеја почиње 1958. године кад је актом Савета за културу Народног одбора града Београда донета одлука о оснивању Модерне галерије, установе чији је задатак био да прати развој југословенске савремене уметности. Извршно веће СР Србије одлучује да за потребе Модерне галерије сазида зграду која би задовољила модерне музеолошке принципе и одређује локацију на Новом Београду, на ушћу Саве у Дунав, наспрам Београдске тврђаве.

На архитектонском конкурсу побеђује идејно решење Ивана Антића и Иванке Распоповић. По изградњи нове зграде, Савет Модерне галерије усваја нови назив установе - Музеј савремене уметности, који је отворен 20. октобра 1965. године. За првог управника Музеја постављен је Миодраг Б. Протић.

Својим деловањем МСУБ је оставио неизбрисив траг на српској и југословенској уметничкој сцени, како организовањем престижних и утицајних домаћих и иностраних изложби, тако и прикупљањем дела и промовисањем уметника XX века. Отварањем Музеја савремене уметности, Београд се уписао на мапу европских и светских престоница које активно учествују у презентацији савременог уметничког стваралаштва.

Претходна два јубилеја МСУБ је дочекао са зградом у реконструкцији, али ни ову годишњицу запослени музеја нису могли да обележе адекватно због пандемије коронавируса. Ипак, остварене су неке манифестације, од изложбе „Рефлексије нашег времена: Аквизиције Музеја савремене уметности 1993‒2019", преко догађања „Ефекат погледа", па до хепенинга „Прогоњена уметност" којим је 50 година рада обележио уметник Божидар Мандић.

Гост Знакова биће др Зоран Ерић, шеф кустоса Музеја савремене уметности.

Уредник и водитељ: Сава Ристовић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво