Читај ми!

Едитовање генома

Саговорница: др Анита Скакић, институт за молекуларну генетику и генетичко инжињерство.

Добитнице овогодишње Нобелове награде за хемију, Емануел Шарпентије и Џенифер Дудна, награђене су за откриће методе познате под ознаком CRSISPR-CAS9, која омогућава научницима да по вољи мењају генски запис живих бића. Метода се заснива на посебним ензимима који прецизно пресецају ланчану структуру молекула ДНК на одређеним, одабраним местима, уз могућност да се ту уметне одабрана генска секвенца. Способност да по вољи уносимо измене у наследну основу организама револуционарно мења човекове могућности на пољу биотехнологије, али и у многим другим областима. Те су могућности, међутим, скопчане са озбиљним етичким питањима и следственом друштвеном дебатом која увелико траје широм света. Отуд је Нобелова награда, између осталог, и сјајан повод да се са едитовањем генома боље упознамо, како бисмо боље разумели фасцинантне могућности које нам оно пружа, као и њихове разнолике, уже и шире импликације.

Музичка уредница: Татјана Косановић
Тон-мајстор: Зоран Узелац
Аутор емисије: Срђа Јанковић

Соларис

Autor:
Срђа Јанковић

Емисија је посвећена темама из области природних наука које обухватају како базична, тако и примењена научна истраживања, са посебним освртом на научни метод, историју и филозофију науке, као и различите аспекте односа науке и друштва. Посебна пажња се поклања појашњењу и истицању кључних појмова и концепата од суштинског значаја за разумевање путева и процеса који воде ка научном сазнању. Саговорници у емисији обухватају научнике који се баве истраживањима из различитих области, од носилаца врхунских резултата и признања до оних који се налазе на почетку свог научног трагања, али и припаднике разноврсних професија који су у прилици да понуде релевантна мишљења о одговарајућим аспектима научних подухвата и науке у целини. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се