Читај ми!

Саша Панчић

Саша Панчић „Поглед у недоглед", Галерија Б2

Новим циклусом радова у београдској Галерији Б2 представио се Саша Панћич. Овога пута реч је о класично схваћеној апстрактној слици, што је велики отклон од онога што је радио до сада и по чему је био препознатљив.

Ослањајући се на авангардна конструктивистичка начела са упориштима у концептуалној уметности Саша Панчић је својим скулптурама/објектима специфичних форми истраживао моделовање простора и грађење међупростора.

На изложби у Галерији Б2 представио је циклус чији почетак би требало тражити у серији радова под називом „Гест" из 2017, изведених тушем на папиру. За разлику од радова на папиру из 2002, када је разматрао црне форме на папиру, сада је у фокусу његовог интересовања потез и резултат те акције, а што је евидентно и на актуелној серији слика.

„Те /назовимо их апстрактним/ слике јасно свједоче о непрекидном ауторовом умјетничком експерименту којему је тежња остварити помак једнако у просторном, као и у концептуалном смислу. Панчић сада напушта црнило и густоћу материчног свијета и одлази у свијетлије, кроматски разигране органске форме одајући извјесни хоммаге сликарству ташизма, којег је спретно уклопио у обједињујући умјетнички експеримент својих истраживања модернизама шездестих година који је сада обогаћен и експресијом особних психичких и медитативних расположења", записао је у тексту каталога Младен Лучић.

Гост Знакова биће уметник Саша Панчић и то ће бити и прилика да говоримо о монографији „Радови 2002 - 2017", у издању куће New Moment. Текст за каталог је у форми интервјуа који је с аутором водио проф. др Слободан Мијушковић.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво