In memoriam: Милица Пилипенко

Емисија о радију и радиофонском стваралаштву

У 57. години, преминула је Милица Пилипенко, рођена Драгојловић, дугогодишњи новинар и уредник у Радио Београду. Извештавала је са најважнијих културних догађаја у граду и земљи, ауторски уобличила многе специјализоване емисије у области културе и уметности, као и бројне преносе за информативни програм. Њен глас памтиће слушаоци Ноћног програма, „Програма у боји" на Првом програму, као и емисија „Окрени нулу", „Радиовизор", „Нови дан", „Кибицфенстер" на Другом програму Радио Београда. Као млада глумица, остварила је запажене улоге у позоришту и на филму. Добитница је награде „Марио Роси" за најбољег младог новинара редакција културе у Београду. Подсетићемо се њеног гласа сачуваног у Тонском архиву Радио Београда.

Пре више од једног века, крајем зиме 1916. године, само неколико месеци након седам патената који представљају рођење области телекомуникација, Михајло Идворски Пупин је, заједно са својим сарадником Едвином Армстронгом, пријавио и патент под насловом "Радиотонски пријемник". О доприносима развоју технике преношења радио-таласа, и настанку тада новог медија, радија о животу и делу Михајла Пупина, разговарамо са професором др Драгољубом Мартиновићем, оснивачем и потпредседником Образовно-истраживачког друштва „Михајло Пупин" и писцем монографије Резонанса ума и срца о нашем великом научнику.

Указаћемо, пре свега, на друштвено-историјски контекст Пупинових истраживања у области радија и телекомуникација. Из ризнице нашег Тонског архива емитоваћемо и фрагменте радио-филма „Од пашњака до научењака" из серије „Звездани часови човечанства".

У „Кутији за памћење" емитујемо одломке из разговора Милоша Јевтића са академиком Милутином Гарашанином. Један од наших најзначајнијих археолога говорио је у емисији „Гост Другог програма" 1976. године, а наредних дана обележићемо један век од његовог рођења.

Емисију уређује и води Ранко Стојиловић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво