Саво Поповић "А... да се мало спотакнем", Музеј Zepter

Године 1994. оснивањем Галерије Zepter зачет је пројекат публиковања збирки текстова наших еминентних историчара теоретичара и критичара уметности.

У сарадњи с издавачком кућом CLIO до оснивања Музеја Zepter, 2010. године, објављено је 14 књига, које представљају изузетан критички и теоријски корпус за сагледавање српске и светске уметности. По оснивању, Музеј Zepter постаје самостални издавач. У тој новој едицији "Критика" објављена је и књига Саве Поповића "А... да се мало спотакнем" у којој су скупљене новинске критике и прикази многих догађаја из уметности као и интервјуи с уметницима.

Саво Поповић, као новинар и уметнички критичар неколико дневних листова и часописа, незаобилазни је сведок и хроничар наше културе протеклих три и више деценија. Импресивна библиографија, из које је изабрано и формирано неколико целина, указује на ауторову ширину интересовања, чврстину ставова и критеријума којима се руководи у арбитражи догађаја на нашој културној сцени.

Одлуком да се објави збирка новинских критика, Ивана Симеоновић Ћелић, директорка Музеја Zepter, подигла је рецепцију уметности на нови ниво. Уврежено мишљење да је, због специфичности дневних новина, пре свега због разнородног читалачког аудиторијума и ограниченог простора, немогућа адекватна уметничка анализа и валоризација, полако се мења. Не само да новинска критика има своје место у целокупном уметничком животу једног друштва, већ је и неопходна, јер у реалном времену пружа и информацију и едукацију и валоризацију, макар и у једној јединој реченици. Наравно, то важи само под претпоставком да је аутор те новинске критике стручан и вешт да усклади све те категорије. А Саво Поповић то јесте.

Гост Знакова је Саво Поповић.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво