Када се вијорила српска застава на Белој кући

У емисији Контрапункт говоримо о овогодишњем обележавању 28. јула, Дана када се пре 102 године вијорила српска застава на Белој кући, односно када је Србија добила почаст од Сједињених Америчких Држава, какву никада није добила ни једна земља света.

Задивљен херојством српског народа, 28. председник Сједињених Америчких Држава др политичких наука Томас Вудро Вилсон је на четврту годишњицу Aустроугарске објаве рата Србији - 28. јула 1918. године прогласио Српски дан у Вашингтону. Тим поводом на свим институцијама, на челу са Белом кућом, виорила се српска тробојка.

Колико је председник Вудро Вилсон ценио херојство српског народа најбоље сведочи његов проглас народу САД издат поводом "Српског дана у Вашингтону". Посебно је важно истаћи велико пријатељство председника САД, др Вудро Вилсона, са нашим научником и почасним конзулом Србије у САД Михајлом Пупином, чијим несебичним трудом је обезбеђен велики број добровољаца за рат против Аустроугарске и огромна логистичка и војна помоћ, тако да постоје иницијативе да се у булевару Вудро Вилсона подигне споменик двојици великана.

О овогодишњем обележавању Дана када се српска застава вијорила на Белој кући говоре председник СУБНОР-а Србије, генерал-мајор Видосав Ковачевић, амбасадор др Љиљана Никшић, Јустина Пупин - Кошћал, председница Удружења потомака Михајла Идворског-Пупина, Милан Мирковић, члан Удружења ратних војних добровољаца и Марина Арсенијевић, пијанисткиња која живи у Америци, и која је уместо концерта који је требало да одржи у Београду 28. јула ове године, на тај дан је публици поклонила „Балканску свиту" снимљену са америчким оркестром елитне војне Вест поинт академије. Концерт се налази на „Јутјубу", инстаграм профилу и фејсбук страни Марине Арсенијевић, који су поделили америчка амбасада у Београду на друштвеним мрежама, као и алумни Вест поинт академије на којој се изучавају и војне стратегије војвода Степе Степановића и Живојина Мишића, Церска и Колубарска битка.

Аутор емисије је Биљана Ђоровић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво