Славица Гароња и Ивана-Хаџи Поповић

Говоримо о једином роману Исидоре Секулић „Ђакон Богородичине цркве” и о новој књизи Иване Хаџи-Поповић „Сенка доктора Јунга”.

Следећи максиму Исидоре Секулић да се „њен живот и мисли виде у оном што је написала", у  обновљеној рецепцији њеног дела од посебног значаја постаје њен први и једини роман ‒ „Ђакон Богородичине цркве" (1919). Овај роман готово читаво столеће био је скрајнут: у критичком и књижевноисторијском сагледавању Исидориног целокупног опуса и у, чини се, њеном личном односу према овом раном остварењу.

Ишчитавајући га након тачно једног века од објављивања, неодољиво се намећу нова питања у вези са Исидориним опусом, али и њеним стваралачким ликом. На нека од тих питања покушаћемо да нађемо одговоре у разговору са Славицом Гароњом професорком на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу.

Недавно је објављен нови роман Иване Хаџи-Поповић „Сенка доктора Јунга". Ивана Хаџи-Поповић је магистрирала на Одсеку за француски језик и књижевност Филолошког факултета у Београду. Ауторка је више романа. За књигу „Замка" 2004. године добила је Награду „Исидора Секулић".

Ради као уредник у издавачкој кући „Албатрос плус" и превела је са француског и италијанског језика двадесетак књига.

Емисију Гутенбергов одговор уређује и води Драгана Ковачевић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво