Пучинијева верзија "Ожалошћене породице"

Ђани Скики је историјска личност. Живео је у Фиренци у XIII веку.

Ђани Скики је историјска личност. Живео је у Фиренци у XIII веку. Данте га је сместио у пакао у својој Божанственој комедији, а Ђакомо Пучини је о њему компоновао оперску једночинку. Можете је слушати у данашњој емисији Кон анима коју уређује Горица Пилиповић.

„Ако сте вечерас имало уживали верујем да ћете пресудити узимајући у обзир олакшавајуће околности." Овим речима се публици обраћа Ђани Скики, насловни лик комичне оперске једночинке Ђакома Пучинија, чија је фабула слична комедији Ожалошћена породица Бранислава Нушића. Буозо Донати умире и његови рођаци се договарају да на превару напишу тестамент који овај није оставио. Ангажују Скикија, али он ће их надмашити лукавством и сковати сопствени план захваљујући којем ће на крају узети сав новац. Ова Пучинијева опера из 1918. године је последњи део трилогије коју чине и Сестра Анђелика и Плашт.

 

Кон анима

Autor:
Горица Пилиповић, Исидора Бован

Кон анима је посвећена опери. Портрети уметника, занимљивости из света оперe, анегдоте и оперске звезде, освежавају овај својеврсни радио водич кроз захтевни свет музичке сцене. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво