Једна од најлепших комичних опера свих времена

У данашњој емисији Con anima, коју уређује и води Горица Пилиповић, можете слушати одабране одломке једне од најлепших комичних опера свих времена, па и опера уопште – то је Фалстаф Ђузепа Вердија.

Могли бисмо рећи да је то Вердијево животно ремек-дело, можда и тестаментарно јер је последње. Као и у неколико претходних остварења Верди се послужио драмским предлошком свог омиљеног писца - Вилијама Шекспира, заправо у Фалстафу су спојене сцене из различитих Шекспирових драма - Веселе жене виндзорске и Хенри IV, мада има и назнака Сна летње ноћи. С обзиром да се ради о комедији Верди је добио могућност да као никада до тада музичким детаљима одговори на вербалне елементе драме. Другим речима, слушалац је просто бомбардован разноликошћу ритма, оркестрације, мелодијских мотива и хармонских срдстава. Материјал који би некада послужио за целу нумеру сада је кондензован на малом простору, а велики део ових свежих идеја заправо произлази из самог говорног текста. И зато је драмски ритам дела убрзан - стално се нешто догађа, радња тече без предаха. Ово је заиста јединствен пример колико се једна опера може приближити реалном сценском времену.

Кон анима

Autor:
Горица Пилиповић, Исидора Бован

Кон анима је посвећена опери. Портрети уметника, занимљивости из света оперe, анегдоте и оперске звезде, освежавају овај својеврсни радио водич кроз захтевни свет музичке сцене. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво