Јеша Денегри "Теме српске уметности", Фондација Колекција Трајковић

Гости Знакова ће бити: аутор проф др Јеша Денгри и издавачи и колекционари Славица и Даниел Трајковић.

Када су новосадски "Светови" 1993. године објавили књигу Јеше Денегрија "Педесете: Теме српске уметности" није се дало наслутити да је то почетак великог и значајног подухвата анализе уметности у Србији друге половине XX века. До 1999. издате су још четири књиге које сагледавају уметност по декадама, да би измењено и допуњено издање овог петокњижја под називом "Српска уметност 1950 - 2000" објавили 2013. године "Топи" и "Орион Арт", за шта су на Сајму књига у Београду добили награду за издавачки подухват године. На самом крају прошле године Фондација Колекција Трајковић је издала значајно допуњено треће издање ове историје уметности и то у два тома.

"Теме српске уметности: Српска уметност 1950 - 2000" је репрезентативно издање, великог формата и савеменог дизајна, са документарним фотографијама и репродукцијама уметничких дела у боји. Књига, јер сад већ може да се говори о релевантној историји уметности друге половине XX века, је допуњена с преко тридесет нових текства док су многи "стари" преправљени, а све фусноте су потпуно редиговане.

На овај начин су исправљени сви "недостатци" претходних издања (настали превасходно недостатком средстава), а наша уметничка историографија је добила репрезентативно издање - синтезу појава у уметности друге половине XX века, чиме је уз већ чувене књиге Лазара Трифуновића и Миодрага Б Протића, које обрађују прву половину века, и тротомну "Историју уметности у Србији - XX век" групе аутора коју је предводио Мишко Шуваковић, уметност прошлог века адекватно историзивана.

Колекција Трајковић се у издавачке воде упустила да би публиковала радове своје збирке, a касније објављивала пратеће каталоге својих изложби, попут ретроспективе Дамњана или Алтер Имага, да би 2015 издала и монографију Душана Оташевића. "Теме српске уметности: Српска уметност 1950 - 2000" је прво издање које се бави искључиво историјом уметности.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво