Олга Бенсон (1887-1977) - снови о прошлости и традицији

Гошћа: проф. др Љиљана Гавриловић, етнолог-антрополог

"Збирка цртежа и акварела Олге Бенсон, сачувана у Етнографском институту САНУ, стара већ готово 70 година, до сада је била потпуно непозната јавности... Очување успомене на оне који су се пре нас бавили бележењем и разумевањем културе на тлу Србије, једнако је важно као и отварање могућности поновних читања њиховог рада. Упознавање са радом Олге Бенсон тако може да буде стимуланс за рехабилитацију и повратак цртежа у контекст савремене српске етнологије и антропологије. Он показује на које све начине цртеж-акварел може да исприча много слојевитије и прецизније обликоване приче о стварности којом се свакодневно бавимо, него што се то постиже само текстом и фотографијом" (из књиге "Снови о прошлости и традицији: Олга Бенсон", издавач Етнографски институт САНУ).

О животу и раду Олге Бенсон (1887-1977) значајне сликарке-етнографа у овонедељној Ризници говори проф. др Љиљана Гавриловић, етнолог-антрополог, аутор изложбе о Олги Бенсон, уредник и један од аутора текстова у обимној књизи "Снови о прошлости и традицији: Олга Бенсон".

Аутор и водитељ: Душанка Зековић.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво