Вандализација "Бесконачног стуба" Бранислава Николића; Марија Вауда, радионица "Слика и знање"

Гости емисије су Бранислав Николић и Марија Вауда

Скулптура "Бесконачни стуб" Бранислава Николића, која се налазила у парку у центру Чачка, тешко су оштетили за сада непознати вандали, због чега је из безбедносних разлога уклоњена са главног градског трга. Скулптура је била део заједничке изложбе "Преживети рад" Жолта Ковача и Бранислава Николића у Уметничкој галерији "Надежда Петровић". Организатор изложбе, Уметничка галерија "Надежда Петровић", поднела је полицијској управи у Чачку пријаву против НН лица за уништавање скулптуре, али иако је цео трг покривен надзорним камерама, до сада није било реакције надлежних органа. Иначе, "Бесконачни стуб" је скулптура сачињена од 11 нанизаних керамичких WC шоља у облику стуба који се пружа ка небу, као својеврсна цинична реинтерпретација чувеног Бранкушијевог "Бесконачног стуба".

Чим је постављена у децембру месецу скулптура је изазвала бурне реакције у јавности, а посебно у медијима и на друштвеним мрежама. Сам Николић сматра да вандализам јесте одраз стања у друштву и агресије према свему што нам се не свиђа или не разумемемо. Гост емисије биће Бранислав Николић.

Већ 6 година, уметници Марија Вауда и Никола Пилиповић одржавају радионицу цртања и сликања при Друштву "Сава" - Друштву Словенаца у Београду", али не као обичну уметничку школу, која подучава аматере, већ као концепцијски заокружен пројекат заједничког истраживања посматрања и уметничке интерпретације. То се посебно односи на последње две радионице када је у фокусу историја уметности и то и као материјал и као референца за размишљање и стварање сопствене слике.

"Задатак одабира оригиналних сликарских и визуелних дела из историје уметности, реинтерпретација, тражење и уочавање ‘свог' детаља, њихово спајање у једну нову целину, свакога од учесника је натерало да погледа мноштво репродукција, монографија, ауторских избора историје уметности, које су им на располагању, да их пропусти кроз свој филтер и да их, тако освежене, сложи у свој распоред-синтаксу и изненађујуће, атрактивне композиције", навели су Марија Вауда и Никола Пилиповић. Гошћа ће бити Марија Вауда.

Уредник и водитељ емисије: Сава Ристовић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво