Агора

На данашњи дан 1948. године, Уједињене нације су усвојиле Универзалну декларацију о људским правима

Уједињене нације су 10. децембра 1948. године усвојиле Универзалну декларацију о људским правима, у којој је истакнуто да су та права универзална и да не зависе од националне, државне, идеолошке, социјалне и културне припадности. Тим документом се штите грађанске, политичке, економске, социјалне и културне слободе и права човека - од права на живот и слободу до права на достојанство, приватност, социјалну сигурност и удруживање. УН су 1966. године донеле два споразума којима су разрађене слободе и права прокламована Декларацијом о људским правима, а документе је прихватило 130 земаља. У оквиру Савета Европе, 1950. године донета је Конвенција о заштити људских права и основних слобода која, поред основних права, установљава и механизме заштите и надзора над њиховим остваривањем.

Велики број грађана Србије овај дан дочекује притиснут кризом која посебно угрожава њихова економска и социјална права. Шта органи јавне власти у Србији, који имају додатну обавезу да поступају правично и законито, чине како би грађани равноправно уживали права која им гарантују Устав и закони?

О томе, у данашњој Агори, говоре: директор Комитетa правника за људска права Милан Антонијевић и проф, др Стеван Лилић, редовни професор Правног факултета у Београду.

Емисију уређује и води Снежана Бићанин.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво