Читај ми!

Уочи годишњице сукоба у Украјини

Зеленски у Бакингемској палати

Ближи се годишњица избијања рата у Украјини. За две недеље сукоб на истоку Европе ући ће у другу годину. Догађај који је променио свет отворио је многа питања и изазвао глобалну кризу. Сукобљени актери Русија и Украјина постали су метафора две идеологије и два погледа на будућност света. Иза Украјине је стао цео Запад, са готово свим својим ресурсима. Специфично и значајно место на том полу заузела је Велика Британија. То је индиректно потврдио и украјински председник Зеленски који је овонедељну турнеју по Европи започео у Лондону, прогласивши бившег британског премијера Џонсона мотором ратне сарадње. О улози, утицају и амбицијама Британије у овом сукобу говори Синиша Љепојевић, публициста и спољно политички аналитичар.

Видео надзор у саобраћају, посебно у градовима, одавно је присутан. До сада су камере бележиле поједине једноставније прекршаје, а од данас је у функцији и контролисање проласка на црвено светло. На основу видео снимка, полиција ће издавати прекршајне налоге и кажњавати несавесне возаче. О овој иновацији говори Дамир Окановић, председник Комитета за безбедност саобраћаја.

Остало је још недељу дана до завршетка јавне расправе о изменама и допунама Закона о ауторским и сродним правима. Нова законска решења требало би да донесу новине у заштити репрографских права, којим би издавачи били заштићени, пре свега од пиратерије. Недавно је у Привредној комори Србије одржана и панел дискусија о злоупотреби ауторских права и штети која се тиме прави и самој држави. Шта предвиђа нови Закон и које га дилеме прате, за Магазин анализира Мелиха Правдић, уредница Радио Београда 2.

Фотографија у новинама одавно је постала равноправна са текстом. Она представља документ, али и информацију, вест, некада и коментар. Фоторепортер је занимање које је надишло обично фотографисање, а често из новинске- улази у уметничку сферу. Дугогодишњи фоторепортер Политике Анђелко Васиљевић то демонстрира на најбољи могући начин. Поводом његове предстојеће изложбе "Десет музичких минута", са колегом Васиљевићем разговарамо о позиву фоторепортера, значају фотографије у медијима и њеном искораку у уметност.

Уредник и водитељ: Ана Томашевић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво