Читај ми!

Да ли се несташица лекова у свету прелива на Србију?

Земље широм света погођене су несташицом лекова, међу њима и најразвијеније попут Немачке, Француске, Италије, Швајцарске...У Србији је дошло до поремећаја, пре свега у снадбевању пеницилинским сирупима због проблема у производњи Синацилин сирупа, који је најчешће коришћен код нас. Када се фармацетуске фирме нађу у невољи, то може имати озбиљне последице - јер често нема других компанија које би могле одмах да наставе производњу, упозоравају стручњаци. Многи лекови се производе у Азији јер су тамо трошкови производње много нижи, међутим, глобално, сировине су драстично поскупеле, као и транспорт и радна снага. Да ли нам прете још веће несташице јефтиних лекова и како их пребродити? Наш гост је Драгутин Рајевац, председник Савеза приватних апотека Србије, а из Стразбура ћемо укључити нашу дописницу Наташу Јокић.

Због недостатка радне снаге, Немачка је најавила доношење новог закона који ће радницима са Западног Балкана олакшати долазак и рад у тој земљи. Део пакета је и такозвано „западнобалканско правило" о којем би требало да се расправља 1. марта. Познаваоци прилика упозоравају на негативне последице по наше тржиште рада које се озбиљно суочава са дефицитом одређених занимања, попут грађевинаца, мајстора, возача... али и медицинских радника, лекара и инжењера. О томе како их мотивисати да остану и да ли је већа плата кључни услов, разговарамо са Радојком Николић, уредницом магазина „Бизнис" и „Економетар" и Душком Вуковићем, потпредседником Савеза самосталних синдиката Србије.

У нашем магазину разговарамо са професором Хасаном Ханићем са Београдске банкарске академије о понуди Србији да Русији отплаћује кредите у рубљама.

Тражимо и одговоре на питања о земљотресима и да ли се очекује серије потреса након недавног у Турској. Наша гоша је сеизмолог Ана Младеновић са Рударског геолошког факултета.


Уредник и водитељ Дијана Иванов Кадић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво