Читај ми!

Коста Абрашевић, песник потлачених

Бројне институције, културна друштва и школе широм Србије носе његово име; његов рад повезан са идејама радничког покрета у Србији с краја 19 и почетка 20. века; често се каже да је он први пролетерски песник у Србији. Иако је умро пре више од сто година, српски народ га се и данас радо сећа. О томе сведоче и поједине његове песме, за које је компонована музика, и које су и данас на репертоару многих уметничких друштава.

Судећи по свему томе, Коста Абрашевић није заборављен. Па опет, он се узима некако олако. Признаје му се значај у области песничког стваралаштва са јаким социјалним осећањем, које у себе укључују осуду свих неправди и свaког облика тираније, као и солидарност са онима што пате и трпе неправде.

Али, често је његово стваралаштво узимано олако, као нешто што се само по себи подразумева. Што је довело до тога да се о његовом делу врло мало критички пише, и да његових песама најчешће нема ни у ширим антологијским изборима. Он је, како то рече један критичар, постао неко ко нам је више унапред близак и драг, него што нам је изблиза знан.

О овом песнику, који је са деветнаест година умро од туберколозе, а који се сматра зачетником једне нове врсте поезије, поезије која се солидарише са патницима и угњетенима, а осуђује тиране и властодржце, поезије која је пуна отпора, бунта и гнева али и топле људске солидарности, говоримо у вечерашњој емисији ''Код два бела голуба''.

Аутор емисије: Војислав Карановић.

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво