Читај ми!

Пиротски качкаваљ

Пиротски качкаваљ је створила Стара планина и хиљаде оваца које су проводиле месеце на богатим травнатим пашњацима, као и изобиље сточне хране и квалитетног млека. Данас је овај производ прави бренд, традиционалног и квалитета и укуса. Процес израде пиротског качкаваља се налази на листи нематеријалног културног наслеђа Србије.

Како је пиротски крај јужно поднебље, сунце не дозвољава да храна дуго стоји и брзо се квари. Обичан бели сир кратког је века, а природне околности натерале су овчаре да производе сир који ће моћи дуго да траје. И произвели су качкаваљ. Технологију прављења качкаваља становницима пиротског краја пренели су тзв. Црновунци - Ашани, номадски сточари, балкански староседеоци, који су време од пролећа до јесени проводили на Старој планини, напасајући своја бројна стада оваца. Векови нису мењали начин његове производње.

Данас се тај качкаваљ, заштићен ознаком имена географског порекла, прави у тамошњој Млекарској школи "Др Обрен Пејић" и једини је оригинални, прави "Пиротски качкаваљ". Зато нам је ову причу, о чувеном пиротском тврдом сиру, причала Драгана Јовановић, професорка надалеко чувене Млекарске школе и историчар, Давор Лазаревић, директор Историјског архива у Пироту и аутор књиге о настанку чувеног качкаваља.

Причу су забележиле Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић.

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво