Зашто само мали број улица носи име по знаменитим женама?

После пуцњаве која се у четвртак догодила између две групе миграната у Хоргошу, полиција је пронашла више од 1.000 илегалних миграната који су пребачени у прихватне центре, али и пиштоље, муницију, ножеве. Мештани Хоргоша сведоче да месецима живе у страху и да у њиховом месту није било довољно полиције. Док држава поручује да грађанима гарантује безбедност, из хуманитарних организација упозоравају да се на самој граници са Мађарском десио сукоб организованих кријумчарских група које угрожавају како локално становнишво тако и мигранте који су њихова директна жртва. Овим поводом разговарамо са директором Центра за помоћ тражиоцима азила Радошем Ђуровићем.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић још 2019. године указала је да мање од 5 одсто улица у Београду носи називе по женама, док их је више од половине названо по мушкарцима. Историчари указују да се улицама најчешће дају имена учесница ослободилачких ратова или уметница. Да ли се статистика иоле побољшала и зашто је тако мало знаменитих жена из наше историје добило улице са својим именом, питамо Наталију Симовић, чланицу Комисије за именовање улица у Београду.

Од давнина су људи били фасцинирани лавиринтима а најпознатији је онај са грчког оства Крит у чијем средишту је, како се веровало, било митско биће- минотаур, пола човек пола бик. Верује се да Београд лежи на лавиринту испод Калемегдана и да је, наводно, одатле до Вишњичке бање могуће доћи поџемним путем. Наша Јелена Перендија Михајловић обишла је у срцу Шумадије, у Баточини, прави лавиринт- забавни парк Бора, јединствен у овом делу Европе.

Уредница емисије Јелена Видић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво