Читај ми!

Против посете Лаврова Београду најгласнији "мали"

После отказивања посете шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова председник Александар Вучић је изјавио да није изненађен исходом, да је незадовољан свеукупном атмосфером и да такву хистерију према Србији дуго није видео. Пошто не могу ништа да учине Русији, они се "иживљавају над Србијом", оценио је Вучић. Не мисли, каже, на Американце, већ "на мале", од "Карла Билта до Хрватске". Поновио је да ће Србија очувати своју политику самосталног и независног одлучивања, али и да мора да пожури на свом европском путу, ма како то звучало контрадикторно. "То је најбоље за Србију. Да ли је најлепше? Не мора да буде, али је најбоље за нашу децу", нагласио је Вучић.

О дипломатским, политичким и економским последицама недоласка Сергеја Лаврова у Београд који ће већ у петак угостити немачког кацелара Олафа Шолца за Магазин говоре дипломата у пензији Владислав Јовановић и Милан Игрутиновић из Института за европске студије.

Годишњи извештај о раду судова у Србији показао је да у нашој земљи има знатно мање судија него што је потребно, а као кључни разлог се наводи вишегодишња забрана запошљавања. Неке од

последица су велики број нерешрних предмета али и блокада рачуна појединих судова због плаћања накнада грађанима јер им је повредјено право на судјење у разумном року. Осам месеци остало је члановима радне групе Министарства правде да израде нацрте Закона о судијама, Закона о уређењу судова и Закона о Високом савету судства који ће бити ускладјени са изменама Устава у области правосудја. О стању у правосудном систему и шта будуће промене доносе разговарамо са Драганом Бољевић, судијом Врховног касационог суда и чланицом радне групе.

На конференцији "И маме имају право!" представљен је "Предлог олакшица на зараде мајки након порођаја" које би требало да унапреде положај мајки на тржишту рада и да допринесу заустављању депопулације у Србији. Које су мере предложене, какви се економски ефекти очекују и колико би допринеле равноправности жена на тржишту рада? То су нека од питања за нашу гошћу, Јована Станар Вуковић, из канцеларије Повереника за заштиту равноправности.

Уредник Јелена Видић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво