Радиотека

Вељко Петровић: Непријатељево Свето писмо (реприза)

Драма се одвија у време Првог светског рата, на фронту између српске и аустроугарске војске. Млади поручник Чобанић пробија се кроз шуму на свом коњу. Он носи поруку за команданта Трећег пука, који се налази на првој линији фронта. Иако је у непосредној опасности јер непријатељски митраљези непрестано траже нове жртве, застаје када угледа једну косину на којој леже мртви мађарски војници из околине Пећуха. Тај призор га погоди јер су то његови бивши земљаци. И он је пореклом из Аустроугарске, али је одлучио да побегне из земље у којој се родио да би учествовао у Првом, а затим и у Другом балканском рату.

Међу погинулима он почиње да тражи оног Мађара чије је Свето писмо добио од српског војника којег је срео на свом путу. Српски војник му је прецизно описао погинулог од којег је узео Свето писмо а затим се покајао, и замолио је Чобанића да врати књигу. Пре него што ће књигу положити на мртве груди мађарског војника, Чобанић насумице отвара Свето писмо и почиње да чита на језику којим дуго није говорио. Он чита управо оне делове Христове беседе на Светој гори који се односе на заповест - „љубите непријатеље своје". Чобанић размишља о смислу свих тих фронтова и граница и ратова, и пита се да ли је и тај Мађар читао исто оно што је њега, Чобанића, погодило у срце као Христова порука на коју људи често заборављају.

У драми играју: Дубравко Јовановић, Бранка Пујић, Милан Михаиловић и Бора Ненић

Лекторка: Наташа Шуљагић
Mузички сарадник: Драган Митрић
Tон-мајстор: Милан Филиповић
Ауторка драматизације и редитељка: Мелина Пота Кољевић
Драмски програм

Autor:
Драмски програм Радио Београда

Драмски програм на РБ1 емитује репризну и премијерну продукцију у серији Драмске минијатуре суботом у 20:00, Драмски програм за децу недељом у 12:15 и у серији Радиотека недељом у 23:00. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво