Читај ми!

Борба против буке или како до мирног сна?

Са првим зрацима сунца, у Београду су и овог пролећа почеле да ничу баште угоститељских објеката. И док кафићи и клубови шире своју делатност на јавном простору, грађани се често жале да остају без тротоара, зелених површина па и паркинг места, којих иначе нема довољно. Додатно им мир ремети бука која најчешће из њих долази, нарочито ноћу. Под којим условима се баште могу отварати и колике су казне за кршење прописа? Да ли је нови Закон о заштити од буке утицао на угоститеље да звучно изолују своје објекте, поштују кућни ред, или су углавном наставили да раде по старом? То су нека од питања за Ивана Дивца, начелника комуналне милиције Београда.

Због рата у Украјини све већи број држава, међу њима и оне најразвијеније, се суочава са мноштвом економских изазова. Светски програм за храну тренутно процењује да више од 300 милиона становника пати од акутне глади, али и упозорава да се бројке мењају на дневном нивоу. Које су могуће реакције на историјски највише цене угља, струје, гаса и других сировина, као и основних прехрамбених производа? То су нека од питања за доцента Светозара Танасковића са Економског факултета.

Потписивањем стратешког споразума о сарадњи са 21 успешном домаћом и страном компанијом која има своја представништва у Србији, Факултет организационих наука је недавно отворио врата нове зграде за представнике привреде. Како је најављено, идеја је да факултет и предузећа заједно реализују студентска такмичења, студије случаја, праксе, обуке и тренинге. О циљевима Споразума, значају повезивања висоокошколских установа са привредом и зашто је важно да образовање прати потребе тржишта рада, разговарамо са професором Душаном Бараћем, продеканом за дигитализацију.

Швајцарска је на листи највећих инвеститора у српску привреду. Такође је међу великим донаторима за пружање подршке развоју цивилног сектора и јачању локалне самоуправе. Већ две и по године у Србији се реализује Пројекат „Заједно за активно грађанско друштво" чији је главни циљ подстицање појединаца и организација да властитим ангажманом утичу на доношење одлука које се непосредно тичу квалитета њихових живота. Гошћа Гордана Бекчић, саветница за комуникације АЦТ Пројекта.

Aутор Дијана Иванов Кадић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво