Мождани импланти - научна фантастика постаје стварност

Глобалном тржишту рада биће потребно више времена да се опорави од утицаја корона кризе него што се раније мислило. Такође, незапосленост ће остати изнад нивоа пре ковида, најмање до 2023. због неизвесности трајања пандемије, саопштила је Међународна организација рада. Истовремено, европски и амерички стручњаци констатују да се њихове привреде много брже опорављају од очекиваног. О различитим виђењима и прогнозама какве ће последице на светску економију оставити једна од највећих рецесија и да ли ће њом највише бити погођени најсиромашнији, разговараћемо са професором Економског факултета, Милојком Арсићем.

Пре неколико дана стигла је вест да је америчка неуротехнолошка фирма „Неуралинк", чији је суоснивач милијардер и предузетник Илон Маск, све ближе почетку тестирања можданих имплантата на људима. Нешто што је до нас, до скоро, стизало као научна фантастика могло би да постане део стварности. Као и многа друга достигнућа тог типа отвара многа питања- од медицинске сврсисходности до етичности и могућности злоупотребе. Нека од њих поставићемо  професору Ненаду Филиповићу, ректору Крагујевачког универзитета и руководиоцу Центра за биоинжењеринг.

У понедељак у Београду почиње други међународни конгрес за венску естетику. Реч је, заправо, о радионици на којој ће бити представљене најновије методе ласерског лечења крвних судова. Тим поводом, наш саговорник је др Петар Драгић, уско специјализовани хирург из области венске проблематике и једини хирург чија је специјалност решавање проблема са капиларима.

Уредник и водитељ Оливера Стајић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво