Читај ми!

Влада Србије данас о Рио Тинту

Питање останка компаније „Рио Тинто" у Србији, требало би да буде јасно после седнице Владе заказане за 17.30 сати. Очекује се да ће бити потврђена изјава премијерке да за неколико недеља "Рио Тинто" више неће бити у Србији. Ана Брнабић  је пре два дана изјавила да је у овом тренутку за њу пројекат "Јадар" готов и да ће бити укинут просторни план у који је унет тај пројекат. Поручила је и да је њена Влада наследила и тај пројекат и закон. После седнице Владе, премијерка ће се у 18 часова обратити јавности. Конференцију за новинаре директно ћемо преносити.

Епидемијска ситуација у земљи је неповољна. Притисак на примарну здравствену заштиту је и даље огроман, будући да је готово сваки други тестирани позитиван. У претходна 2 дана је регистрован највећи број новозаражених од почетка пандемије, 17 и 18 хиљада. Од понедељка, основци од првог до четвртог разреда у клупама, од петог до осмог разреда и средњошколци комбиновано.

Федерални суд Аустралије јутрос је обелоданио разлоге за депортацију Новака Ђоковића. Суд појашњава да има овлашћење да према Закону о миграцији откаже визу ако министар за имиграције верује да "постоји правни основ за отказивање" и додаје да је веровао да је укидање визе у јавном интересу. Адвокат Блажо Недић објашњава да су овлашћења министра за миграције Аустралије изузетно широка.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лаврови и државни секретар САД Ентони Блинкен састаће се сутра у Женеви где би требало да разговарају о нацртима два споразума које је Русија поднела 15. децембра. Они су пре два дана разговарали и телефоном, када је Лавров, поводом ситуације на југоистоку Украјине, позвао Блинкена да не шири спекулације о наводно предстојећој руској агресији, већ да натера власти у Кијеву да у пуном обиму реализују Минске споразуме.

У Дому Јеврема Грујића у Београду, отворена је изложба „Великанке српске културе". Представљене су славне жене из наше историје које су својим делима и храброшћу утицале на развој српске мисли и друштва уопште. Изложба ће бити отворена до 27. марта.

Познати српски књижевник Радован Бели Марковић преминуо је  у 75. години. Марковић је рођен у Ћелијама код Лазаревца 10. октобра 1947. године. Аутор је прича и романа, а до пензионисања био је управник лајковачке Градске библиотеке. Председник Србије Александар Вучић у телеграму саучешћа навео је да је Марковић био писац који је саму срж природе нашег народа уткао у своја дела која ће, верује, образовати и будуће генерације јаких и паметних младих људи, жељних да што боље упознају своју отаџбину и народ.

Православни верници славе Сабор Светог Јована, Претече и Крститеља. По предању он је крстио Исуса Христа у реци Јордан.  Светитељ је био узор части и поштења, па се зато баш на његов дан, 20. јануара, многи верници међусобно братиме или започињу кумство. Јовањдан је једна од најчешћих слава код Срба.

Уредници емисије Наташа Ракетић и Слободан Петровић.

Уредници вести Владимир Михајловић и Ирена Јеловац.

Продуцент Светлана Стевановић.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво