Читај ми!

Нови софтвер у кардио-дијагностици на Институту "Дедиње"

Волонтерски сервис општине Звездара је у Галерији „Миљковић” у Београду поставио је Изложбу плаката „Поруке за лакшу и лепшу 2022. годину“. Реч је о новогодишњим порукама житеља престоног града. Поставку су осмислили вредни волонтери као вид подршке, помоћи и инспирације свим посетиоцима, без обзира колико имају година. О изложби и плановима за наредну годину разговараћемо са координаторком Волонтерског сервиса општине Звездара мр Радмилом Пецијом Урошевић.

У минутима за здравље ћемо представити нову дијагностичку процедуру мерења протока крви у артерији срца како би се прецизно утврдио степен поремећаја циркулације у малим крвним судовима због којег пацијенти имају бол у грудима. Реч је о Coroflow технологији која је недавно, први пут у Србији, примењена на Институту за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње". О новој дијагностичкој  методи ће говорити интервентни кардиолог др Иван Илић и белгијски кардиолог  др Карлос Коле који су предводили дедињски тим лекара у примени новог софтвера у дијагностици код три пацијента.

У госте нам долази и први уредник и водитељ емисије „Доживети стоту" Видак Масловарић. Подсетиће нас на време како је пре 21 године рођена наша емисија, али ће говорити и о свом књижевном стваралаштву и наградама за бројне романе и збирке песама. Последње велико признање је Моравска повеља за изузетна литерарна постигнућа.

Рубрику за културу смо издвојили за манифестацију „Дани књиге" која је почела у Издавачкој кући „Клио". Књижевне сусрете је отворио холандски писац и историчар Гвидо ван Хенгел и том приликом још једном представио свој роман „Видовњаци".

Уредник и водитељ  Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница - Нови софтвер у кардио-дијагностици на Институту "Дедиње" (Фото/ИКВБ "Дедиње")


Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво