Читај ми!

Љубичевске коњичке игре, понос Пожаревца

Љубичевске коњичке игре сасвим сигурно су једна од првих асоцијација многих на град Пожаревац. И није то нимало необично када та, понудом раскошна, а програмом јединствена, спортско-туристичка манифестација траје непрекидно већ готово шест деценија, од 1964. Но, мора се одмах додати, њени корени су још много дубљи и сежу на крај претпрошлог века. Наиме, када су деведесетих година 19. века почела да се оснивају кола јахача, „да путем наградних трка, изложби коња, писаном речи и практичним поукама раде на унапређењу квалитета коњарства“, Поморавље и Стиг нису изостали. Већ 1892. у Пожаревцу се оснива подружница Дунавског кола јахача „Кнез Михаило“, претеча данашњег Коњичког друштва „Кнез Михаило“ (у доба социјализма „Народни херој Вељко Дугошевић“) које је успешно радило на унапређењу квалитета коњарства и изградњи тркалишта. Тако су прве коњичке трке на пожаревачком хиподрому, изграђеном исте 1892, одржане већ 6. маја наредне године. 1909, на иницијативу индустријалаца Ђорђа Вајферта, сувласника рудника Костолац, утемељена је трка „Костолац“ за двогода грла која и данас постоји.

Ову дугу традицију коњичког спорта у Пожаревцу, већ поменуте 1964, група ентузијаста, друштвено-политичких, спортских и културних радника, одлучила је додатно да унапреди покретањем Љубичевских коњичких игара и установљивањем једног посебног програма - Љубичевског вишебоја, надметањем најбољих и најспретнијих коња и јахача, који је брзо постао најатрактивнији и најпрестижнији део игара, у којем победник буде овенчан титулом витеза, плаштом и сабљом, али и славом и поносом који су свакоме од њих највећа награда и чињеница која им је у доброј мери и одредила и обојила живот, а од самих игара за њих направила нешто што је више од игре.

О свему томе смо у Пожаревцу разговарале са чак тројцом саговорника - Предрагом-Прежом Радовановићем, једним од оснивача Љубичевских коњичких игара, некадашњим новинаром, директором и главним и одговорним уредником пожаревачке „Речи народа", Новицом Савићем, такође колегом новинаром из дописништва РТС-а у Пожаревцу, аутором документарног филма о играма и петоструким витезом, победником Љубичевског вишебоја Даворином Живковићем.

Још једну узбудљиву „којекуда" причу припремиле - Мирјана Никић и Елизабета Арсеновић.

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво