Демографско посртање Србије

У Србији је број заражених коронавирусом и даље у порасту. Делта сој вируса се лакше и брже преноси и шири, а период инкубације знатно је краћи него на почетку епидемије. Због тога су велике гужве у ковид амбулантама, али и у тријажним центрима, у којима се, када је то неопходно, пацијенти шаљу на болничко лечење. КБЦ "Земун" је већ две недеље тријажни центар. Дневно кроз њега прође и до 150 људи. Како функционише тријажни центар у оквиру ковид система, какве су клиничке слике новооболелих и колико је међу њима вакцинисаних грађана, то на почетку Магазина питамо професора доктора Дејана Стевановића из КБЦ "Земун".

Када се појавио ковид 19, уз њега су дошле и бројне промене у стилу и начину живота. Појавио се и страх и тескоба, а многи грађани имали су и озбиљније душевне тегобе. Да ли је и данас слично, или смо успели да се адптирамо на живот у пандемији, о томе разговарамо са доцентом Иваном Сташевић Карличић, директорком Специјалне болнице за психијатријске болести "Лаза Лазаревић".

Демографска будућност Србије је неизвесна. Негативни популациони трендови се настављају, а прогнозе говоре да би Србија на крају године могла да  забележи минус од седамдесет хиљада становника. Разлози за то су многобројни. Статистика их региструје кроз пораст смртности, смањење броја новорођених и негативна миграциона кретања. Слично стање је и у Републици Српској, као и у другим земљама региона. Како зауставити лош популациони тренд и спречити демографски крах, питање је за све структуре друштва. У Магазину о томе данас разговарамо са демографом Петром Васићем са Географског факултета.

Александар Трифуновић је остварио свој сан. Цео живот, он је желео да буде овчар. Због тог сна, био је у Немачкој, зарадио и вратио се у село Гибарац код Шида и сада има савремену фарму са више од 200 грла, у коју је уложио знање, труд и љубав.

На Новосадском сајму пољопривреде који је у току, Трифуновић је добио и прву велику потврду да је на правом путу - Шампионски пехар за романовски овце. О награди, послу и плановима за будућност, са њим је на Сајму разговарала Даворка Тешић.

Уредник и водитељ: Ана Томашевић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво