Унутрашње познање

У вечерашњој емисији саговорник нам је Веско Драшковић, професор физичке културе. Он представља дело ''Горски вијенац'' Петра II Петровића Његоша. Исидора Секулић је о овом писцу записала: ''Његоша је гениј, не у основи романтичан, него сциентичан гонио да од језика начини што прецизнији инструмент и средство. Али као песник, осећао је потребу и знао моћ чулносне непосредности, знао да се силан изразни ефекат постиже баш коегзистенцијом и усредсређивањем разних смислова. Из тога двога изашла је Његошева пословичка реченица.'' Његошев стих, сматра наша књижевница, готово увек је ''констатација унутрашњег познања''.

Ову коегзистенцију разних смислова, пословичку реченицу и сведочанство о унутрашњем познању откривамо и у драмском спеву ''Горски вијенац''. Дело је објављено 1847, и заузима истакнуто место у историји српске књижевности. Као у другим Његошевим делима, и овде откривамо две велике теме, које су заокупљале нашег писца. То су космичка судбина човека и историја Црне Горе. У свом стварању Његош је спојио литерарну, филозофску и религозну инспирацију. Успео је да опева сусрете и сударе три цивилизације на нашем тлу: херојско-патријархалне цивилизације чији је највиши израз класична Црна Гора, турске оријентално-исламске цивилизације и западне цивилизације коју оличавају Млечани.

Наш саговорник говори о томе када и како се први пут срео са ''Горским вијенцем'', и зашто се овом делу непрестано враћа. Биће речи о слојевитости овог дела, о историјском контексту, књижевним вредностима, језику и мисаоности ''Горског вијенца''.

Професор др Веско Драшковић је дипломирао на Факултету за физичку културу, Универзитета у Београду. Тема његовог магистарског рада била је: "Ефекти кондиционих рекреативних фитнес програма на физичку радну способност код особа средњег доба", а докторског рада: "Ефекти тренажне технологије на физичку и радну способност особа са хипокинетичким синдромом". Редовни је професор Факултета за спорт - Универзитета „Унион - Никола Тесла", редовни члан Српске Краљевске асоцијације академика иноватора и научника, члан научног тима на пројекту „Стратешки центар за виталност нације" на Кемеровском државном Универзитету у Русији.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво