Читај ми!

Афирмативне мере за упис студената из осетљивих група

Јун је месец завршних испита, малих и великих матура и пријемних испита на факултетима. Ове године ће, путем афирмативних мера, бити уписано 507 студената из осетљивих група, међу којима су и припадници ромске националне мањине. У последњих 8 година се, путем афирмативних мера, уписује око 140 ромских студената годишње. Такође, афирмативне мере уписа постоје при упису ромских ученика у средње школе. Осим уписа, ромски ученици и студенти добијају стипендије и разне друге врсте подршке. О свему овоме Гордана Нешовић је разговарала са Снежаном Вуковић, шефицом Одсека за људска и мањинска права у образовању у Министарству просвете, науке и технолошког развоја.

У нашем јутарњем програму биће речи и о томе да су три гимназије из Србији прошле године добиле акредитације и уписале ученике који овог јуна завршавају прву годину школовања по програму међународне матуре. У десетој гимназији из Београда данас истиче рок за пријављивање заинтересованих ученика.

Закон о уређењу тржишту пољопривредних производа који је Влада Србије послала у скупштинску процедуру треба да заштити примарну производњу од екстремних осцилација откупних цена. Домаћи одгајивачи свиња који у том контексту тренутно имају највише проблема задовољни су предложеним решењима. Воћари са друге стране кажу да је сада све на администрацији која Закон после усвајања треба да спроводи на терену.

11. јуна територију Србије је захватило невреме са моћним олујним - градоносним облацима и тог дана је испаљен рекордан број противградних ракета у овој години. Искористили смо прилику да разговарамо са Зораном Бабићем из одељења за Одбрану од града Републичког хидрометеоролошког завода и сазнамо да ли су капацитети попуњени новим ракетама и да ли се и у наредном периоду могу очекивати падавине града.

Данас почиње културна манифестација Лесковачки летњи фестивал и наша саговорница ће на Тина Стојановић из Туристичке организације Лесковац ће нам рећи шта очекује посетиоце.

Уредник и водитељ Биљана Шујдовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво