Читај ми!

Велико интересовање грађана за помоћ државе од 3 хиљаде динара

Иако је епидемијска ситуација у земљи боља, наредни дани, када је реч о ковиду 19,  зависе од даљег процеса вакцинације. На снази су нове, блаже мере, али надлежни упозоровају да би свако кршење могло да доведе до пораста броја новозаражених. Добра вест је да су све веће болнице углавноим изашле из ковид режима и да је смањен  број пријема у ковид болицама. Од поноћи, када је почела пријава грађана који су до 31. маја примили макар једну дозу вакцине, за помоћ од 3.000 динара, пријавило се око 400 хиљада грађана. 

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић разговарао је у Москви  са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом о развоју стратешких односа двеју земаља , о дијалогу Београда и Приштине, ситуацији у региону, и о глобалној политичкој сцени. Министар Лавров је подвукао да Русија и даље подржава Србију у очувању територијалног интегритета и суверенитета, као и да ће прихватити решење за Косово и Метохију које за Србију буде прихватљиво. Лавров је информисао Дачића о предстојећем састанку председника Путина и председника Бајдена у Женеви.

Специјални представник Европске уније за дијалог Београд и Приштине Мирослав Лајчак, изјавио је да је главни разлог његове посете Приштини припрема за састанак премијера привремених институција Аљбина Куртија и председника Србије Александра Вучића. Амерички представник за Западни Балкан Метју Палмер поручио је да би Заједница српских општина требало да се формира у складу са договором Београда и Приштине. Двојица дипломата, сутра долазе у Београд.

Очување нашег културног наслеђа један је од услова опстанка српског народа на Косову и Метохији, истакла је министарка културе Маја Гојковић на отварању научног скупа "Заштита и афирмација српског културног наслеђа на Косову и Метохији" у Српској академији наука и уметности. Током  два дана скупа стручњаци ће се бавити утврђивањем и анализом садашњег стања непокретног и покретног културног наслеђа српске прошлости на Косову и Метохији, али и сагледавањем дугорочних претњи његовом опстанку услед кривотворења националног идентитета.

Председник Александар Вучић је, у разговору са делегацијом компаније Рио Тинто, изјавио да сви пројекти морају да задовоље највише еколошке и технолошке стандарде и да ће држава строго водити рачуна о примени најстриктнијих еколошких мера. Саговорници су се сагласили да стратегија сарадње компаније Рио Тинто и Србије мора да подразумева и дугорочан допринос развоју локалне заједнице, одговоран однос према животној средини и општем економском просперитету.   Извршни директор Јакоб Стаусхолм је нагласио да тим стручњака из целог света  ради на томе да пројекат Јадар буде усклађен са највишим светским стандардима. Укупна вредност те инвестиције је две милијарде долара.

Дигитална инклузија је кључ за омогућавање аутономије сваког појединца у нашем друштву, рекла је премијерка Ана Брнабић. На онлајн представљању Студије о процени политика дигиталне приступачности у Србији, Брнабићева је нагласила да ће Влада изградити приступачно дигитално друштво, а да ће посебну пажњу посветити социјално најугроженијим категоријама. Брнабићева је навела да ће уз сарадњу са Међународном унијом за телекомуникације, кроз потпуно укључивање у економски, социјални и културни живот побољшати животни стандард грађана.

Уредник емисије Наташа Ракетић.

Уредници вести Владимир Михајловић и Марица Сердар.

Продуцент Ђорђе Радосављевић.

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво