Читај ми!

Кукуруз треба пресејати само ако је никло мање од 50 одсто семена

Пролећна сетва у Србији, која се одужила због неповољних временских прилика, приводи се крају. Ратари који су пожурили са сетвом кукуруза забринути су због слабог ницања, што указује на могућност да је семе иструлило у земљи. Уколико је никло мање од 50 одсто семена, треба одмах кренути са пресејавањем, са неким од хибрида из раније групе зрења, каже Живота Јовановић из Института за кукуруз Земун Поље. Он је уверен да ће, без обзира на пробијање рокова сетве, овогодишњи род кукуруза, ако нас послужи време, бити добар. Ратарима поручује да редовно обилазе парцеле и сузбијају коров који буја због доста влаге.

Цене товљеника, после благог раста, поново падају. То је произвођаче довело у тежак положај, посебно због тога што је сточна храна драстично поскупела. У Асоцијацији сточара Срема и Мачве кажу да је већина малих товљача свиња већ одустала од тог посла.

Због пандемије корона вируса, која је довела до смањења потрошње меса,  у незавидном положају су и овчари. Јагњад се слабо тражи па је и цена пала.

Половином месеца ступа на снагу Споразум о партнерству, трговини и сарадњи, према коме ће се српски производи у Велику Британију извозити без царине.То отвара велику перспективу за пласман готових производа од малине и другог воћа. Стручњаци, међутим, кажу да малињаци нису у доброј кондицији и да се не може очекивати велик род.

У емисији "Недељом за село" чућете и зашто последњих година у сремском селу Шатринци, које има дугу традицију гајења гусака, поново расте производња те живине.

Уредник и водитељ Даворка Тешић

Први програм Радио Београда, недеља, 8,05

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво