Читај ми!

Христос васкрсе! Срећан Васкрс!

Данас је Васкрс по јулијанском календару, један од највећих хришћанских празника који слави Христово васкрснуће из мртвих и победу вере и живота над смрћу. Васкрс прате радост и лепи обичаји. Слави се у кругу породице. Обичај је да се укућани куцају јајима, офарбаним у црвену боју - симбол радости и васкрсења.

"Иза нас је тешка година, коју су обележили пандемија, ограничења и забране, а ово је други Васкрс који прослављамо у таквим околностима". Патријарх српски Порфирије рекао је за РТС да су све године компликоване и тешке, ако их посматрамо искључиво из перспективе слабости људске. „Ако посматрамо себе у светлости Васкрсења Христовог из мртвих и његове победе над смрћу, победе добра над злом, онда се у нама буде нада и оптимизам, и реалност победе доживљамо сада и овде", истиче патријарх Порфирије.

У свим православним храмовима и црквама на Косову и Метохији служене су васкршње литургије. Владика рашко-призренски Теодосије поноћну литургију служио је у цркви Успења пресвете Богородице у манастиру Грачаница. Верници и свештенство Вакрс прослављају у миру. Поруку мира и Србима и Албанцима послао је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, који је Васкрс дочекао са верницима и свештенством у Грачаници и Бабином Мосту.

Васкрс се слави и у Русији, Грчкој, Украјини, Грузији, Бугарској, Румунији, међу Коптима у Египту. Обележен је и у Храму васкрсења Христовог у Јерусалиму. Литургије су одржане уз поштовање епидемиолошких мера и присуство мањег броја верника. Пандемија је показала значај комуникације и сарадње међу људима, поручио је патријарх московски и целе Русије Кирил.

И ове године на Васкрс медицински радници су у црвеним зонама, а снагу и енергију да и после више од годину дана раде под пуном опремом налазе у жељи да се живот што пре врати у нормалу, рекао је командант ковид Војно - медицинског центра Карабурма Иво Удовичић. Нагласио је да у тој зони нема времена за прославу празника, док се пандемија не оконча. Удовичић каже да, иако постоји тенденција побољшања, број новозаражених ће и даље бити висок док се довољно људи не вакцинише. Навео је да су велику жртву поднели и пацијенти, који нису ковид.

Национална служба за запошљавање у буџету за 2021-ву годину определила је скоро 6 милијарди динара за запошљавање младих до 30 година, неквалификованих, технолошких вишкова, старијих од 50 година, Рома, особа са инвалидитетом, дугорочно незапослених лица, жртава породичног насиља. Локалне самоуправе треба да до 5-ог маја поднесу захтеве за потписивање споразума са Националном службом за запошљавање ради финансирања локалних акционих планова за те намене. Директор Зоран Мартиновић је позвао незапослене и послодавце да прате сајт Службе.

Уредници емисије: Наташа Ракетић и Мирослав Војводић

Уредници вести: Ненад Селаковић и Тина Амић

Продуцент: Срђан Манојловић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво