Читај ми!

Сабина наших дана

Стонотенисерке Новог Сада и званично су понеле шампионски пехар победника Суперлиге Србије за сезону 2020/21. године, што им је четврти узастопни трофеј државног првака, а укупно шести у клупској историји. Новосађанкама је трофеј уручио Александар Каракашевић, председник Стонотениског савеза Србије, у петак увече пред меч претпоследњег кола домаћег првенства између Новог Сада и Домбоша из Малог Иђоша. Домаће стонотенисерке су тријумфовале 4:0 што је њихова девентаеста победа максималним резултатом у 20 одиграних утакмица, уз „партија количник“ од 80 : 1. То је до сада незабележен статистички податак у историји женског клупског стоног тениса код нас. Наша саговорница Сабина Шурјан, први рекет Новосађанки, недавно је-заједно са Изабелом Лупулеску- учествовала на европском квалификационом турниру за ОИ у Пекингу, па ћемо чути њене утиске и из ове лепе медитеранске земље. И коначно, најновија вест- реализовала је највећи трансфер у последње две деценије женског стоног тениса. Она је већ потписала уговор на три године, по којем је постала члан Берлина, актуелног првака Европе.

Српска боксерка Нина Радовановић победила је Чарли Дејвисон из Енглеске и тако освојила трофеј Београдског победника у категорији до 51. килограма. Као професионалка, са великим бројем освојених трофеја, титула и појасева, било јој је важно да освоји и ово ласкаво признање, први пут у каријери. То је уједно и велики мотив за нашу атрактивну спортисткињу, коју наредна ривалка очекује ускоро у Паризу и, ако се Нина из главног града Француске врати као победница, значиће то и њен пласман на толико жељене и исто толико чекане Олимпијске игре у Токију.

Двоје наставника из Србије налазе се у конкуренцији за најбољег наставника света 2021. године и награду од милион долара. Весела Мачкић из Новог Сада и Младен Шљивовић из Зајечара, претходно су проглашени најбољим едукаторима Србије на националном такмичењу у организацији Удружења "Живојин Мишић". Представници удружења "Живојин Мишић", које је организовало национално такмичење, одабрали су баш њих, јер својим радом утичу на квалитет наставе на глобалном нивоу и помажу ђацима да постану грађани света који ће решавити изазове будућности. Учитељици заиста пристаје ово ведро име, и када је једном гостовала код нас, у овој истој емисији, било је скроз забавно, разгалила је срца и екипи, и слушаоцима, као и својим колегиницама које су дошле да је подрже. Занимљиво је да сваки први час, сваког наставног дана, са својим ученицима, започиње певањем химне Србије `Боже правде`. Учитељица са деветогодишњим просветарским искуством, велики је иноватор, а часови су јој врло креативни, па је заједно са ђацима развила еко-башту, у којој сви ученици школе саде поврће, брину о њему, и на крају једу га за ужину и здраво се хране.

Бележимо, током емисије, и један леп фото фестивал који се у мају месецу одржава у нашем главном граду, региструјемо и четврту верзију дечје представе `Мачор у чизмама`, Игора Бојовића, у режији Југа Радивојевића, у позоришту `Бошко Буха`. У Малој галерији УЛУПУДС-а 7. маја биће постављена изложба `Емоције`, ауторке Драгане Мирчетић. Милка Ђукић је свестрана уметничка личност, која ће првих 20 година свог књижевног стваралаштва обележити ових дана у новосадском СПЕНС-у, ово је врло интересантна прича о њеном уметничком ангажману, коју ваља послушати. Муки Думонић, вођа састава Sanya D` Rio band, укључиће се у програм уз причу о новом синглу и видео клипу ове одличне поп-рок поставе. Њихове радијске премијере увек су у овој емисији и томе се радујемо. Сања и Муки, иначе двојац и у приватном животу, обрадовао нас је свежом, данашњом фотографијом из приватног албума, на којој породица Думонић, у пуном саставу, обележава Први мај и ускршње празнике.

Хичкоковским расплетом, кошаркаши Црвене звезде заузели су лидерску позицију на табели регионалне АБА лиге, па ће у завршници овог такмичења најпре одмерити снаге са Игокеом, представником Републике Српске, док ће у другом дуелу место у финале покшати да овере Будућност и Морнар. Први мечеви на програму су већ у среду, 3. маја. Наш колега Слободан Малетић помно је пратио конференцију за медије црвено-белих, одржану на Малом Калемегдану, па ћемо чути Звездиног капитена Бранка Лазића, као и шефа струћног штаба Дејана Радоњића, али и анализирати овогодишњи циклус такмичења, као и оно што нас очекује у самој завршници плеј офа. С друге стране, ЖКК Црвена звезда издао је саопштење у коме наводи да, као шампион Србије, жели да игра у Европи. Звезда је нагласила и да ће обавестити Кошаркашки савез Србије да им је жеља да играју једно од два највећа такмичења, дакле Евролигу или Еврокуп.

Почео је и расплет у ватерполо првенству Србије, после првих утакмица скоро да је извесно да ће место у полуфиналу обезбедити Црвена звезда, Нови Београд, Шабац и Рданички из Крагујевца. У анализи првих дуела плеј-офа, нашем колеги помоћи ће Александар Филиповић, тренер црвено-белих ватерполиста. Формула 1 овог викенда одржава се у Португалији, возач Мерцедеса Валтери Ботас био је најбржи на првом тренингу, иза њега су Макс Верстапен, Серхио Рамос, Шарл Леклер, Луис Хамилтон и други, који ће трку возити у недељу од 16 часова. Занимљивије је, међутим, да је на данашњи дан, пре 27 година трагично настрадао Ајртон Сена, који је за многе остао највећи возач формуле 1 у историји. На кобној трци у Имоли имао је само 34 године, када је излетео у седмом кругу у кривини Тамбурело и при брзини од 307 километара на час доживео удар у зид од којег није било спаса. Возач Вилијамса је погинуо пред очима јавности, тако шокиравши све у Италији, али и шире. Ликом и делом славног возача, у овој емисији, бави се наш Дејан Булајић.

Као и сваке суботе, поред спорта, третирамо и теме из културе, као и јавног и музичког живота. Нешто мање дешавања, као последица ускршњих празника, није нас омело да одаберемо праве, на које скрећемо пажњу слушаоцима породичног магазина Радио Београда 1. У Културном центру Чукарица уручене су награде победницима фото конкурса `Нико као мој Београд`, кога је организовала ова установа. Традиционална `Паралелова` фб радионица `Стрип& плоче` имала је своје осмо издање. Изложба `Оплећак-румунска традиционална кошуља из Баната`- баш то је изложба која ће бити отворена 6. маја у Културном центру Зрењанина. Мини фестивал `Наши дани` почиње 7. маја у Српском народном позоришту у Новом Саду. Удружење визуелних уметника Ужице, у галерији `Рефлектор` у граду на Ђетињи, представља `Меке форме`, младе уметнице Ане Вртачник, рођене у Сарајеву, која је излагала доста поставки у региону, Евопи, широм света...

Балканско надметање у припремању јела испод сача биће одржано на Стражилову, наредне суботе, 8. маја, под називом `Сачијада`. У храму Светог Саве, у понедељак, 3. маја. биће одржан Васкршњи концерт, у организацији Певачког друштва Храма. Традиционална позоришна манифестација `Јоакимови дани`, посвећена домаћем писцу, у Књажевско-српском театру биће одржана у оквиру крагујевачких Музичких свечаности, од 6. до 15. маја. ФЕСТ се ове године одржава од 7. до 16. маја, а изложба фотографија `Државничка сахрана, сахрана једне државе, Имреа Сабоа, биће отворена 4. маја у алтернативном уметничком простору `Квака 22`, као део предстојећег издања манифестације `Београдски месец фотографије`. Серија занимљивих концерата очекује нас током маја у Културном центру Београда- на једном од њих, наредног понедељка, 10. маја, музицираће клавирски дуо, кога чине млади, надарени пијанисти Андријана Божић, родом са Уба и Нишлија Андреј Цинцаревић.

И доста тога очекује нас у овом издању једне од најдуговечнијих емисија, у европским размерама. Витез кулинарства обрадоваће нас предлогом јеловника за празнични ручак, пратићемо кретање резултата на фудбалским утакмицама које се играју широм Европе, уживати у старим, незаборавним музичким хитовима, представити и неке нове.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво