Читај ми!

Проф. др Љубиша Ракић, академик са најдужим стажом у САНУ

Академик Љубиша Ракић недавно је закорачио у десету деценију живота, а скоро пола века је члан Српске академије наука и уметности (САНУ). Данас за нашу емисију говори о истраживањима централног нервног система и рака, о значају вакцинације против Ковида 19, теоријама завере антиваксера, о Меморандуму САНУ и о будућности Косова и Метохије.

По занимању је лекар, а до пензионисања је био професор Медицинског факултета у Београду и управник Центра за научноистраживачки рад Клиничког центра Србије. За дописног члана САНУ је изабран 1974, а за редовног 1983.године. Члан је више иностраних академија наука, као и стручних удружења, међу којима су Међународна организација за истраживања мозга, Америчко друштво за физиологију и Британско друштво за изучавање мозга и понашања. Добитник је великог броја признања - Седмојулске награде, Награде АВНОЈ-а, Ордена рада са златним венцем и Медаље за допринос миру.

О епидемијској ситуацију и имунизацији у државним и приватним домовима за старије суграђане говориће помоћница министра за рад у Сектору за социјалну заштиту Биљана Зекавица и секретар Удржења приватних установа за смештај старијих лица Саша Ристовић. У тим установама до сада је вакцинисано више од 80 одсто корисника.

Рубрику за здравље ћемо посветити различитим сојевима корона вируса и њиховим мутацијама. Каква су њихова својства, колико се брзо шире, да ли узрокују озбиљнију клиничку слику и могу ли вакцине да их сузбију?  Одговоре од специјалисте микробиологије са имунологијом проф. др Драгане Божић са Фармацеутског факултета у Београду потражио је Дејан Ерић.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 10:05.

 

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво