Може ли вакцинација бити обавезна?

Последњих дана пада број новоинфицираних корона вирусом, али је и даље велики број хоспитализованих и преминулих. Пад броја новозаражених се приписује успешној имунизацији која је ушла у нову фазу. Омогућено је вакцинисање без претходне пријаве, мобилни медицински тимови кренули су у сусрет мештанима забачених села. И поред тога смо далеко од тзв. колективног имунитета који се постиже, како објашњавају имунолози, вакцинацијом високог процента грађана у релативно кратком року. Може ли се зацртани циљ остварити обавезном вакцинацијом опште популације? Са правником Миланом Антонијевићем анализирамо аргументе за и против.

Из Европске комисије најава добре вести: земље чланице ЕУ ће бити дужне да прихвате вакцине одобрене на нивоу Уније, а биће слободне да прихвате и све друге вакцине. У дебати пред Одбором за слободе и правосуђе Европског парламента најављено је и да би дигитални зелени сертификати требало да постану оперативни до почетка лета, а моћи ће да их добију и грађани трећих земља, поручено је из Брисела. 

Два догађаја, сваки на свој начин, уздрмала су јавност Велике Британије: укидање вишемесечног закључавања и извештавање о смрти принца Филипа. О томе како су Британци дочекали поновни излазак на улице и слободу да посећују пабове, фризере и теретане, али и зашто се Би-Би-Си, због извештавања о смрти краљичиног супруга, нашао на до сада незабележеном удару критика, разговарамо са Хеленом Иванов, докторантом на Лондонској школи економије и политичких наука.

Са вама Јелена Видић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво