Стручњаци потврдили: вакцинисани мање преносе заразу

Почетак бомбардовања Београда, у рано јутро 6. априла 1941. године, означио је почетак Другог светског рата на тлу некадашње Краљевине Југославије и данашње Србије. Био је то и почетак тектонских промена у целом друштву, а међу последицама које никада нећемо моћи, па ни после осамдесет година, да отклонимо је и нестанак огромног библиотечког и културног блага несталог приликом уништења до темеља зграде Народне библиотеке Србије на Косанчићевом венцу.

Историчар Дејан Ристић, стручњак за заштиту културног наслеђа, некадашњи управник те националне институције, уједно и аутор књиге "Кућа несагоривих речи", сматра да је српски народ не само једна од највећих жртава Другог светског рата на овим просторима, што је оличено не само у смрти стотина хиљада људи, већ и у систематском и планском уништавању идентитетског и културног наслеђа, а за тај злочин нико никада није одговарао. У разговору са Дејаном Ристићем упалићемо свећу сећања за ту ни са чим упоредиву трагедију наше културе и подсетити на напоре културне и научне јавности да се на месту на ком се налазила Народна библиотека Србије на Косанчићевом венцу то здање поново подигне.

У "Магазину на Првом" и о проблемима и успесима у појачаном надзору инспекцијских служби широм Србије на примени мера Републичког кризног штаба за сузбијање епидемије ковида - наш саговорник је Горан Стаменковић, помоћник министра здравља за инспекцијске послове. Осврнућемо се и на најновије откриће немачког Института "Роберт Кох" да вакцинисани мање преносе заразу што је вест која је охрабрујућа, али би глобално могла да буде и подстицајна за процес масовне вакцинације.

Део програма посвећујемо и некима од пролећних тема. Наиме, и ове године се широм света пише да јагоде, многима омиљено пролећно воће, због начина узгоја, имају највећи проценат пестицида међу осталим воћем на тржишту - чућете зашто професорка Јасминка Миливојевић са Пољопривредног факултета у Београду каже - не обавезно и не све јагоде. А од Слободана Кнежевића из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије сазнаћете да земља за цвеће која се продаје "на црно" ван пијаца и продавница потиче са Пештерског поља, једног од најзначајнијих мочварних подручја у Србији које је одавно под заштитом државе као Специјални резерват природе, због чега би морало да се стане на пут тој појави која би могла да доведе до његовог уништења.

Са вама - Елизабета Арсеновић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво