У Србију стигло 500 хиљада доза кинеске вакцине Синофарм

Нови контигент од 500 хиљада доза вакцина кинеског произвођача Синофарм против вируса корона стигао је у Србију. Авион са вакцинама слетео је на Аеродрому "Никола Тесла" нешто после 10.30 часова, а дочекале су га премијерка Ана Брнабић и амбасадорка Кине у Србији Чен Бо.Премијерка је саопштила податак који је, према њеним речима, важан за нашу земљу и наш здравствени систем, да је у старосној популацији између 65 и 74 године вакцинисано преко 51 одсто становништва.

Сутра ће у 50 градова бити отворени пунктови где ће грађани моћи да се вакцинишу без претходне пријаве. Теренске екипе посећују становнике на селима, долазе до старијих, слабо покретних и непокретних грађана како би их вакцинисали. Од јутрос важе блаже мере за сузбијање ширења корона вируса. Најављена је појачана инспекцијска контрола поштовања мера.

Шефови дипломатије Србије, Грчке и Кипра разговарали су у Београду на првом састанку у трилатералном формату. У заједничком обраћању, министар Никола Селаковић је навео да је било речи о низу питања у економској и политичкој сарадњи. Нагласио је да Грчка и Кипар поштују територијални интегритет Србије, али да и наша земља пружа пуну подршку својим партнерима. Шеф кипарске дипломатије Никос Христодулидис поручио је да ће се сарадња у трилатералном формату наставити и да би састанци требало да се одржавају два пута годишње. Миниситар спољних послова Грчке Никос Дендијас рекао је да ће се највише радити на инфраструктурном и енергетском повезивању.

Црногорски премијер Здравко Кривокапић саопштио је да је покренуо процедуру опозива министра правде и људских права Владимира Лепосавића због изјаве министра  о Сребреници. Лепосавић је, недавно рекао да је спреман да призна да се у Сребреници догодио злочин геноцида, када се то, како је рекао, недвосмислено утврди. Министар унутрашњих послова Александар Вулин рекао је најновијом одлуком премијер Црне Горе Здравко Кривокапић још једном показао да му није стало до мишљења и осећања Срба и Србије. Вулин је рекао да је Србија разумела поруку и да ће по њој и поступати.

У Србији је у прва два месеца ове године остварен суфицит републичког буџета у износу од 7,5 милијарди динара.  Приходи су износили 214,2 милијарде динара, а расходи 206,7 милијарди, објавило је Министарство финансија. У фебруару је остварен дефицит буџета у износу од 5,8 милијарди динара. Како је саопштено, јавни дуг Србије износио је 27 милијарди евра на крају фебруара, што чини 53,5 процената бруто домаћег производа.

Уредник емисије Наташа Ракетић.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво