Читај ми!

Уб ушао у историју одбојке

Одбојкашице Уба избориле су историјско финале плеј офа и с нестрпљењем очекују мечеве који одлучују о титули шампиона. До учешћа у самој завршници дошли су после тешких и неизвесних сусрета са Јединством из Старе Пазове, које из године у годину ствара нове бисере на паркету и редовно је тврд ривал свима који исказују аспирације ка трофејима у првенству и Купу Србије. Није било лако, јер ове мечеве играле су после пораза у финалу најмасовнијег такмичења од лајковачког Железничара, али су девојке из родног места Драгана Џајића извукле последње атоме снаге и дошле надомак титуле. Уз младе играчице, огроман је допринос и искусних Љиљане Ранковић, Александре Вулин, Софије Медић и наше данашње саговорнице, 26- годишње Александре Глигорић, која је другу годину у Убу. Средњи блокер овог тима освојио је 168 поена у 69 одиграних сетова, поштује средину у којој се налази, истиче сјајну синергију са члановима стручног штаба, предвођеног Владимиром Васовићем.

Хокејаши Црвене звезде, без много помпе, освојили су још једну, девету по реду титулу шампиона Србије. До трофеја су дошли после победа у двомечу са новосадском Војводином , био је то прави шампионски плес момака у црвено-белим дресовима. Првенство је, истина, било скраћено, из добро познатих разлога, било је најбитније да се уопште одржи у време пандемије короне, али то не умањује значај Звездиног похода до чекне позиције. Никола Бера, тренер шампиона, истиче да је огромна жеља и овог клуба и Војводине да догодине играју у некој од регионалних лига, са Словенцима и Хрватима, то би- мишљења је- био једини начин да српски хокеј напредује, потребни су мечеви са јаким ривалима.

Причамо овог поподнева и са актуелним шампионима у рагбију 15, играчима Партизана, које у нашој емисији представља председник, тренер, играч и, како каже- много тога још- Недељко Савић. Тако је, вели он, јер се бављење овим спортом још увек заснива на огромној количини ентузијазма,  никако да добије подршку коју имају клубови у земљама богате рагби традиције. Све лепо дешава им се методом појединачних узорака, попут дивног геста кошаркаша Богдана Богдановића који је чак у САД чуо да се црно-бели муче да `преживе`, па им је истог часа, као прву помоћ, послао једну гарнитуру дресова и комплетне опреме. Партизан је на старту новог шампионата савладао Војводину резултатом 65:5, наредног викенда играће са екипом Рада. И оно најважније- рагбисти Партизана једини су освајачи титуле из Спортског друштва Партизан, што је изузетан успех, али нажалост- ствара и мало зависти, са којом се ваља изборити.

Разговарамо овог суботњег поподнева и са селектором пливачке репрезентације Србије Игором Беретићем, разлога је доста. Данас је последњи дан Отвореног првенства Мађарске у Будимпешти, прошлог викенда је у Марсеју Чаба Силађи освојио две медаље, и то при првом контакту са водом после прележаног корона вируса, чиме је успех још већи. Осврнућемо се и на недавно одржано Отворено првенство Србије, где је такође било доста запажених резултата. Велимир Стјепановић се вратио после здравствених проблема, Ања Цревар је добро радила у Шпанији, Челић и Барна имају добре резултате у Америци, ту су и младе Нина Станисављевић и Тања Поповић, ето разлога да верујемо у светлу будућност нашег пливачког спорта.

На редовној изборној Скупштини, за новог председника Бициклистичког савеза Србије, изабран је Радомир Павловић, који ће на овој функцији провести наредне четири године. Радомиру, као истакнутом бициклисти, није битна само функција, он је заиста човек овог спорта, вишеструки првак наше земље и, што је куриозитет, коментатор Еуроспорта за подручје бивше Југославије. Био је тренер наше репрезентације на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру 2016. године и на бројним европским и светским такмичењима. Два изузетна дешавања везана за бициклизам ове године се одржавају у Србији, у Новом Саду и Београду, па ћемо од Павловића чути како ће протећи прва година његовог председничког мандата. Павловић ће, вели, свакако порадити на медијској популаризацији бициклизма код нас, као ина сарадњи са новим Управним одбором и младим и стручним тимом људи који умеју да праве шампионе.

Вратили су се осмеси на лица заљубљеника у фудбал, репрезентација Србије показала је да речи новог селектора Стојковића нису биле без основа, да ће се против сваког ривала ићи на победу и бодове у квалификацијама за актуелно такмичење. Задовољан је, врло, после меча са Ирском, био популарни Пикси, наша јавност такође, па у таквој атмосфери дочекујемо Португалију, са све небеским Кристијаном Роналдом. Селектор гостију Фернандо Сантош такође жели да извуче максимум из своје екипе, то је спортски и људски, али као да је нека посебна атмосфера око нашег државног тима, најзад и коначно, стога препоручујемо да вечерас, по зваршетку породичног магазина Радио Београда 1, останете уз своје радио апарате и послушате пренос утакмице Србија- Португалија, утакмица на стадиону `Рајко Митић` почиње у 20 часова и 45 минута. Репортери са овог сусрета биће Дејан Николић и Милан Биговић.

Интересантна прича очекује нас и у разговору са Ивом Ненић, она је доцент за ужу научну област Етномузикологија на Факултету музичке уметности у Београду. Једна од тема њеног, пионирског истраживачког пројекта Женско лидерство у музици је је, поред осталог, како су хармоникашица Радојка Живковић и клавијатуристкиња Маргита Маги Стефановић заув,ек промениле свет женског музицирања. Ненићева напомиње да су у 19. веку свирачице и певачице у кафанским оркестрима жигосане као жене лаког морала. Колико је било потребно да се промене  такви патријархални назори сазнаћемо управо кроз приче о две истакнуте личности, из два потпуно другачија света, као и уз причицу о блуз-рок гитаристкињи Ани Поповић и и мултиталентованој фрулашици Неди Николић. Ту је и Ивина књига `Гусларке и свирачице`, која отвара сасвим нове видике и погледе на учешће дама у свету музике и у животима које живимо.

Ненад Василић један је од водећих џез музичара Европе. Прва музичка знања и искуства стекао је у родном Нишу, одакле одлази на џез студије у Грац. По завршеним студијама бира Беч за место сталног боравка и полако постаје један од најтраженијих контрабасиста у Европи.  Попричаћемо мало о његовом новом синглу и споту `Хеј, салаши`, кога је- поред осталог- извео на последњем Београдском џез фестивалу, када је представио и свој нови састав  `Bass and Strings`. Поред актуелног ауторског репертоара, том приликом је - са гудачким квартетом- извео неколико духовних композиција, као и ову , поменуту, која ће се наћи на албуму чији је излазак најављен за другу половину ове године. О свему томе, са Василићем причамо у последњем сату данашње емисије.

У Музеју Југославије у току је снимање играно-документарне серије `Јованка Броз и тајне службе`, из пера сценаристе серије `Тајне службе Србије`, генерала у пензији Светка Ковача, који о новом тексту говори за Радио Београд 1. Нова књига песама глумца и редитеља Ралета Миленковића, под називом `Празна гнезда`,  објављена је у издању `Архипелага`, у едицији `Елемент`. Изложба `Нови светски поредак` ликовне уметнице Ане Цвејић биће отворена у зрењанинском Културном центру од 1. априла. Галерија `Рефлектор` у Ужицу представља самосталну изложбу суграђанке Јелене Прљевић и опус њених радова насталих током боравка у САД. У Савременој галерији у Зрењанину, од прексутра, изложбом слика представља се уметник Растко Стефановић. Прошлогодишњи добитник Вибове награде Витомир Теофиловић, објавио је недавно `Књижевне есеје`, који се баве актуелном ковид ситуацијом. Млади песник Коста Косовац, који је у нашем студију био гост још као литерата без објављене књиге, постао је власник збирке под називом `Џемпери за камење`, он је један адута наше емисије која се радује када може да представи посебно талентоване младе људе- Коста је баш такав, очекујемо од њега велика дела.

Филм `Оаза` у режији српског редитеља Ивана Икића награђен је специјалним признањем жирија 25. Међународног филмског фестивала у Софији. Пет година после прве књиге `Ожиљак`, наш познати сатиричар, иначе по професији психијатар, Слободан Симић, објавио је нову, под називом `Дођи кад хоћеш.` `Дани руске културе` одржавају се у београдској Галерији 73 до 6. априла, манифестација је отворена изложбом `Моје око-Србија`, академске сликарке Софије Јечине, која ексклузивно говори за наш програм. Маја Гузина представља се изложбом у Малој галерији УЛУПУДС-а, радови су резултат дугогодишњег рада у области илустрације и сликарства. Дарко Вукић, млади сликар из Ивањице, представља своје радове на изложби `Индекс` у Дому омладине Београда. Изложба `Априлски рат` представљена је у Галерији савремене уметности у Пожаревцу. Премијера плесне представе `Гранд Хотел` биће одржана 1. априла на великој сцени Опере и театра `Мадленијанум`, у кореографији Александра Илића, режији Александра Николића и уз маестралну гошћу из  Словеније Мојцу Мајцен.

Премијера плесног пројекта `Мапирање` заказана је за 2. април у Великој сали СКЦ-а, у сарадњи гостујуће кореографкиње Наталије Габриелчик  и студенткиња Института за уметничку игру. `Молитва, Сећање, Васкрсење` - тако се зове изложба постављена у галерији `Сингидунум`. У Новосадском позоришту за 28. март најављена је премијера `Мефиста`, у режији Бориса Лијешевића, о томе нам прича глумица, актер представе, Габриела Црнковић.

У Библиотеци града Београда постављена је изложба радова угледног сликара Предрага Пеђе Милошевића под називом `Нити и метафоре`. Изложба `Није злато све што сија`, кустоса Музеја науке и технике Зорана Левића и Ненада Лукића, посвећена је злату као материјалу и његовој технолошкој обради. трајаће до 1. маја. Стиже и неколико информација из света бадминтона- Судимчевој и Милићу припали су први трофеји у овој години, а овог викенда одржава се и Светски сениорски куп у Пољској.

Биће с нама и витез кулинарства Милијан Стојанић, с новим предлогом јеловника за недељни ручак, а слушачемо и старе добре хитове из прошлог столећа, домаће и стране, у емсиији чија је продуценткиња Весна Гемовић. Неће изостати ни актуелно хитови са свтских топ листа, нити информације из света спорта, јавног, културног и уметничког живота.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић.



 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 


 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво