Читај ми!

Вакцинацијом до уобичајеног живота

Како да охрабримо и помогнемо старијим особама да се вакцинишу? Како да се пријаве за имунизацију они који немају интернет, мобилни или фиксни телефон а станују далеко од сеоске амбуланте или нема ко да их превезе? Одговоре ћемо потражити од мр Надежде Сатарић из Удружења „Amity – снага пријатељства“ и разговарати о акцијама које су покренули да подрже старије житеље у имунизацији.

Удружење „Amity - снага пријатељства" је почетком фебруара започело шестомесечни Пројекат „За поштовање права старијих током пандемије". Реч је о програму који треба да релаксира неке епидемијске мере, попут дозволе изласка из домова за смештај старијих лица, уколико су корисници ревакцинисани и стекли имунитет.

У рубрици радио-портрет настављамо представљање женског предузетништва. Данас разговарамо са директорком прве женске задруге „Про-фемине Здравчица" у Златиборском округу, Радом Јоксимовић. Цео радни век је провела у задругарству и верује да ће се тиме бавити и после пензионисања. Иначе, прва женска задруга „Про-фемине Здравчица" у Залтиборском округу, основана је пре 19 година и добар је пример за економско оснаживање жена кроз производњу зимнице од воћа и поврћа. У томе им, последњих година, помаже и Министарство за бригу о селу кроз Пројекат „500 задруга, за 500 села".

Минуте за здравље посветићемо утицају корона вируса на згрушавање крви. Због тешких тромбоза, неки пацијенти су имали и последице попут гангрене и ампутације делова екстремитета. А да ли су те ампутације биле директно повезане са корона вирусом или је он само погоршао претходно тешку клиничку слику пацијента? Питаћемо хематолога Горана Миливојевића из Клиничког центра Србије.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница - Надежда Сатарић (Фото/М. Стојадиновић)

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво