Контрола здравља деце у време епидемије Ковида 19

Деца би могла бити највећа колатерална штета пандемије Ковид 19, упозорава Удружење педијатара. Број превентивних и систематских прегледа опао је за 30 одсто, а слично је и када је реч о редовној вакцинацији. Доктора Снежана Рсовац, начелница педијатријске и неонаталне интензивне неге у Универзитетској дечијој клиници Тиршова рећи ће нам какве би могле бити дуготрајне последице нередовног контролисања здравља деце.

Овога петка у Јутарњем програм Ухвати дан говоримо и о томе зашто деца све касније и све теже говоре. Више од 60 одсто деце предшколског узраста има проблема у говорно-језичком развоју, показује истраживање Института за експерименталну фонетику и патологију говора. Пре 70 година, свега 8 одсто деце у тадашњој Југославији имало је проблем са говором. Шта се у међувремену променило разјасниће нам Мирјана Совиљ, директорка Института за експерименталну фонетику и патологију говора.

Дуално образовање, осим у средњим школама, биће уведено и на факултете. Које новине то доноси, истражује Биљана Шујдовић.

Од 1.јула и званично се укида роминг на подручју Западног Балкана. Саговорник из Министарства телекомуникација појасниће шта то тачно значи.

Неколико минута посветићемо и нордијском ходању, спорту који је све популарнији и у Србији.

Ваше сугестије, питања и примедбе пишите нам на uhvatidan@rts.rs  или на нашу Facebook страницу Ухвати дан.

Са вама овога јутра Николина Миљковић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво