Читај ми!

Андреа и фудбалери

Скромно, али достојанствено, у складу са актуелним здравственим мерама Владе Републике Србије, Спортско друштво Црвена звезда обележило је свој 76. рођендан. Како у години за нама није било превише такмичења, одлучено је да се, овом приликом, прогласе само најбољи спортисти, најуспешнији тренер , као и колектив чији чланови на дресовима поносно носе Звездин грб. За најбољу спортисткињу проглашена је млада џудисткиња Андреа Стојадинов, која свечаности није присуствовала због учешћа на Гран прију у Узбекистану. У категорији мушкараца, најуспешнији је Милан Борјан, чувар мреже и капитен фудбалског клуба, иначе најбољег у црвено-белој фамилији током 2020. године. Најзад, за најбољег тренера проглашен је Дејан Станковић, Звездине сјајне партије на фудбалским теренима у земјли и иностранству очигледно су оставиле комплетан утисак и на стручњаке, и на навијаче, као и на оне који су одлучивали о најбољима у годни за нама.

ОФК Бачка има новог шефа струке - екипу из Бачке Паланке, с првим мартовским даном, преузео је Милан Куљић. Куљић је тренерски стасао у Бродарцу. Није се својевремено прославио као селектор омладинске репрезентације Србије, "орлићи" су са њим остали без пласмана на првенство Европе. Водио је потом, кратко, нишки Раднички, Жарково и Земун. Први посао, по окончању играчке каријере, добио је на Фарским Острвима. Са клинцима Бродарца оставио је траг и на међународној сцени, истроријским учешћем у омладинској Лиги шампиона, дуел са Манчетер Јунајтедом још дуго ће се препричавати на Старом Сајмишту.  Посла у Бачкој Паланци прихватио се када би то мало ко учинио, у тренуцима када је опстанак фудбалера у плавим дресовима у Супер лиги сведен на теорије научне фантастике. Када су челни људи и комплетна управа поднели оставке и када је већ изгубљена жеља да се бори до краја. Куљић је, међутим, обећао управо повратак спортског жара, битку до последњег кола, у том смислу и дочекују екипу Младости из Лучана у понедељак, у наредном првенственом колу. Са својим сарадником Дејаном Грујићем, јасно је рекао, покушаће да направи сасвим други тим, који ће поново стати на ноге и можда већ за годину дана поново бити саставни део елите.

Футсал селекције Србије и Северне Македоније играле су нерешено 1:1 у Врању , у мечу 3. кола квалификација за пласман на Првенство Европе. Још једно неубедљиво издање наше најбоље селекције, која је повела већ у 4. минуту голом чаробњака на паркету Пршића, али су гости већ кроз шест минута поравнали резултат, испоставило се да је био и коначан. Истини за вољу, наши репрезентативци створили су безброј прилика за погодак, али на голу наших јужних суседа био је сјајни Петровски, који као да је поставио барикаде између статива. Наредни меч у групи- опет са истим ривалом, само на њиховом паркету. Данас разговарамо са тим менаџером футсал селекције Србије Игором Гачићем о досадашњим резултатима, који нису на нивоу оних на које смо навикли када су у питању српски мајстори на `петопарцу`

Наша емисија увек је подржавала младе, дечје, хуманитарне акције, све чиме се баве нови нараштаји, у нади и уз жељу да кудикамо имају више среће са животом него ми. Најављујемо, стога, са задовољством двадесето издање ‚Мини макси лиге‚ у фудбалу, кроз разговор кога је Слободан Игрутиновић направио са Владаном Шкорићем, идејним творцем ове манифестације и уједно председником Дечје фудбалске асоцијације. Драган Стојковић Пикси постао је селектор А репрезентације Србије и већ кроз два дана објавио први списак играча за утакмице са Португалијом, Републиком Ирском и Азербејџаном. У сусрет тим, мундијалским квалификацијама, наш Милан Биговић разменио је мишљења са познатим интернационалцем, за разговор увек спремним Љубинком Друловићем. Како он процењује избор репрезентативаца, јесу ли то момци који ће нам коначно донети мало радости у овом спорту и хоће ли Пиксијев ауторитет, о коме нема збора, бити пресудан када су у питању њихова жеља, воља и потези на терену- сазнаћемо од некадашњег фудбалера Партизана и више европских клубова.

Разговарамо, током поподнева, са мајстором гитаре, лидером састава `Point Blank` Драгољубом Црнчевићем. И он, дабоме, спада у категорију музичара којима бескрајно недостају свирке уживо, али потпуно разуме ситуацијуу којој се свет нашао и жели само здравља свим љубитељима рокенрола и остатку света. Нежељену паузу у јавном музицирању користи за студијске радове, па је тако мало експериментисао, снимивши најпре песму `У твојој башти`, на српском и енглеском језику, на текст нашег никада заборављеног колеге Галета Јанковића, а недавно је удахнуо боју, укус и мирис обради песме `Болујем ја`, за потребе новог албума Ирене Благојевић, којој баш као да је недостајао такав звук, тај шмекерски `фазон` кога Црнке годинама негује на нашој музичкој сцени. Наравно, подсетићемо се и двоструког албума `Гитарологија`, на коме је Црнчевић сарађивао са највећим именима региона, ти носачи звука по многима су нешто најбоље што се у последњих неколико деценија појавило на тржишту, нашем и широм Балкана.

Као и сваке суботе, и ове пратимо дешавања из света који нас окружује- поред спорта, ту су интересантни догађаји из јавног, културног и уметничког живота, а нашим слушаоцима поделићемо и бесплатне улазнице за представу `Казанова против Дон Жуана`, која се изводи на сцени Опере и Театра `Мадленијанум`. Поред постојећег часописа `Пупин`, покренутог пре осамнаест година, стиже и и часопис групе за историју Регионалног центра `Пупин`, под називом `Вајферт`, о њему нам прича Никола Коневски. У Малој галерији УЛУПУДС-а у току је изложба Катарине Анђелковић, док су радови пирографије Ивана Ђурића пред публиком од понедељка у Малом салону Народног музеја у Зрењанину. Током марта, у оквиру циклуса `Концерти у Галерији`, изводе се чак четири концерта, с којима нас упознаје Љубица Солунац из Културног центра Београда. `Игре у времену`-назив је изложбе слика Снежане Ђорђевић у Крагујевцу, у галерији Дома омладине.

Изложба новопримљених чланова УЛУПУДС-а у току је у галерији СУЛУЈ на Теразијама. Представа `Сасвим нови дан`, у режији нашег саговорника Горана Головка, премијерно је изведена у Дадову. Сарита Вујковић,  историчарка уметности и директорка Музеја савремене уметности Републике Српске у Бањалуци, добила је признање као ауторка најбоље изложбе у 2020.години у избору `Арт магазина`. У галерији `Круг` у Петровцу на Млави отворена је национална изложба `Та дивна Србија`, у сарадњи са Интернационалним савезом акварелиста. `Полексија, волим вас`- назив је поставке у Дому Јеврема Грујића. `Femix fest `- фестивал женског стваралаштва, одржава се од 12. до 14. марта у Београду. Премијера представе `Дан када ја више није било ја`, по тексту Роналда Шимелпфенига. у режији Таре Манић, биће изведена вечерас на Великој сцени Београдског драмског позоришта.

`Звездара театар` доноси дуго очекивану премијеру комада `Берачи снова`, заказану за 11.март, о томе нам прича глумица Биљана Ђуровић. У `Срећној галерији` СКЦ-а у току је трећа самостална изложба илустраторке најлепших дечјих бајки Ане Григорјев. `Невид театар` је на турнеји широм Србије до 13. марта, уз своју `Паткицу Златку`. Уметница Жељка Алексић представља се новом изложбом у Дому омладине Београда, под називом `Плава лагуна`. `Етнолошки бисери Србије`-назив је изложбе фотографија Томислава Грујичића Равањца, човека свеприсутног на најлепшим манифестацијама широм Србије, на којима оком камере бележи моменте за незаборав. `БИТЕФ театар` има нову премијеру, представу `Секс-уметност-комунизам`, која се бави наслеђем 20. века из перспективе три револуције које су га обележиле. Кристина Пирковић представиће своје цртеже у галерији `Хаос` од уторка, 9.марта.

Галерија `Сингидунум` 9. марта представља изложбу  `Уткана нит`, састављену од слика Исидоре Ивановић и цртежа Маје Ђуровић. Представа `Деобе`, по роману Добрице Ћосића, премијера ће бити 9.марта у Грачаници, о томе нам прича Игор Дамњановић. Сања Крсмановић-Тасић најављује нам представу `Мајке`, насталу као резултат вишемесечног истраживања феномена мајчинства. Ликови у овој представи су ликови три генерације ћерки, као и лик сина, који је у исто време музичар представе. Ћерке су такође ликови Мајке, Прамајке и Постмајке, а представа користи језик песме, музике, покрета и дијалога. Коначно, првакиња Београдске опере, мецоспоран Љубица Вранеш, најављује предиван концерт у сусрет Дану жена, на сцени Народног позоришта- носи назив `Женама с љубављу`. 

Пре два дана и званично је поднета иницијатива да улицу у Београду добије дугогодишњи уредник, новинар и водитељ наше куће, легендарни Марко Марковић, пратићемо ову акцију кроз емисије које следе, у нади да неће много времена протећи до тада. И још много интересантних прича чућете данас у породичном магазину Радио Београда 1, чија је продуценткиња Весна Гемовић. Уз остало, и незаобилазни предлог јеловника за недељни ручак витеза кулинарства Милајана Стојанића.


Уредник и водитељ је Жељко Стефановић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво