Читај ми!

Антигенски тестови као алтернатива ПЦР

Антигенске тестове, као дијагностички метод за утврђивање присуства коронавируса, за који је зелено светло дала и СЗО, све више земаља укључује у своје протоколе како због брзине и чињенице да није потребна додатна опрема за њихову обраду, тако и због цене која је нижа него за ПЦР тест. Према најновијем упутству Институа за јавно здравље Батут антигенски тестови у нашој земљи биће употребљавани као алтернатива ПЦР тесту, када је или потребно брзо добити резултат или када је епидемиолошка ситуација таква да свакодневно постоји велики број заражених. Које су сличности и разлике међу тестовима за Ковид 19, питамо стручњаке.

Обележава се Међународни дан борбе против насиља над женама, уз подсећање да је потребно заједничко деловање како би жене и девојчице у целом свету могле да живе без узнемиравања и сваког другог облика насиља. И данас истичемо да је веома важно да не затварамо очи пред насиљем, да пријављујемо насилнике и да жене охрабримо и подржимо у тој борби.

Епидемија ковида-19 подстакла је многе да размотре могућност напуштања градске средине и искористе предности природе, што би свакако допринело и оживљавању села. Међутим, поједини крајеви су и пре епидемије били привлачни за живот због својих погодности и близине граду. По томе је већ постало познато село необичног имена, у близини Сокобање, Врмџа. Тамо се, последњих година, доселио велики број, углавном младих породица, који су донели нова занимања и нови живот у овај крај.

Све више се људи одлучује за куповину путем Интернета. Неки су мање вични савременим технологијама и можда теже прибегавају да себи приуште потребан производ на овај начин, иако би, баш у ово време пандемије, то умногоме смањило ризик којем се излажемо, нарочито у шопинг центрима. Како да будемо безбедни приликом „куповине из фотеље", које су обавезе продаваца и права потрошача, сазнаћете у данашњој емисији.

Са вама је Мирјана Никић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво