Европски одговор на исламски тероризам

После терористичких напада у Паризу, Ници и Бечу неколико идеја, иницијатива и конкретних потеза говоре о спремности европских држава, пре свега Француске, Аустрије и Немачке, да проблем тероризма са исламским предзнаком уврсте у своје приоритете.

Емануел Макрон предлаже "Повељу републичких вредности" којом се забрањује страно мешање (и финансирање) муслиманских група и заједница. Влада Себастијана Курца планира да у казнену политику уведе кривично дело "политички ислам" што би омогућило да се осуђени терористи задрже иза решетака и након одслужења казне. У оптицају је и предлог о школовању имама из бриселске касе, као и разне идеје о томе како да се радикална пропаганда уклони са интернета.

Да ли ће планиране мере зауставити терористичке нападе? Има ли Европа одговор на то како да се избори са радикалним исламом а да притом не направи још већи јаз између домицилног и досељеног становништва?

Гости емисије су Александра Колаковић из Института за европске студије и Владимир Ајзенхамер, доцент на Факултету безбедности.

Уредник и водитељ је Ивана Прибићевић.

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво