Читај ми!

Ускоро база органских произвођача

Влада Србије следеће године решиће вишедеценијски проблем пензијско-инвалидског осигурања пољопривредника, најавио је министар финансија Синиша Мали. Дуг пољопривредника ПИО фонду нарастао је на 2 милијарде евра пошто мали произвођачи не могу да измирују доприносе који су исти за све, без обзира на величину поседа.

Приводи се крају сетва пшенице, мада понегде још није завршена жетва кукуруза, углавном због влажности клипа.

Премештање јаја у продавницама из расхладних уређаја на полице изазвало је недоумице међу потрошачима. У Управи за ветерину кажу, међутим, да нема разлога за бригу јер то неће утицати на квалитет те намирнице. Према Правилнику, који је ступио на снагу почетком године, јаја треба да се чувају на температури изнад 5 степени.

Били смо у селу Маркова Црква код Лајковца где Београђанин Томислав Сретеновић органски производи 4 врсте кукуруза, овас, раж и спелту. Све то меље у својој воденици старој више од два века. Управо она је била разлог што је покренуо традиционалну производњу житарица.

У Србији је под органском производњом око 22 хиљаде хектара, а циљ Министарства пољопривреде је да се те површине повећају. У припреми је база органских произвођача која би требало да их учини видљивијим, а да истовремено потрошачи буду сигурни да купују органске производе.

У Колубарском округу, због киселог састава земљишта, другу годину за редом примењује се калцизација . Пољопривредници који већ имају искуства са додавањем креча кажу да им то значајно подиже приносе.

Уредник и водитељ Даворка Тешић.

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво