Читај ми!

Може ли корона изазвати мождани удар?

Још на самом почетку епидемије коронавируса посумњало  се да инфекција  може проузроковати неприродно згрушавање крви, а очекивана последица тога је мождани удар. Тиме би  низ обољења која доводе до шлога био продужен, а број оних који су му изложени знатно увећан. Статистика иначе упућује на чињеницу да су, све чешће, пацијенити млади људи. Поводом светског дана борбе против можданог удара, саговорник нам је проф.др Дејана Јовановић са Клинике за неурологију Клиницког центра Србије.

Пандемија корона вируса променила је многе наше животне навике и потребе. Једна од последица је смањена потражња за гардеробом. Према неким проценама продаја одевних предмета опала је између 20 и 30 одсто. Да ли наши текстилци имају снаге да преживе овај период и одрже, бар приближно, ниво производње из претходних година? О томе ћемо разговарати са Милорадом Васиљевићем, из Удружења ПКС за индустрију текстила.

Сваке године у свету пропадне око 1,3 милијарде тона хране. У Србији се годишње баца готово 250.000 тона  или 35 тона по становнику. То се најчешће догадја због кварљивости намирница, пре свега, воћа и поврћа.  Због наглашене еколошке димензије  проблема, учестале су расправе о томе како продужити век трајања такве робе.  Свој допринос дао је и тим наших стручњака предводјен  Зорицом Бранковић из Института за мултидисциплинарна истраживања, која ће бити  гост Магазина.

Уредник и водитељ Оливера Стајић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво