Читај ми!

Подстицаји за младе пољопривреднике стижу одмах после формирања Владе

Конкурс за младе пољопривреднике, на који је стигло око 5 и по хиљада захтева, затворен је почетком године, а још нису почеле исплате. Директорка Управе за аграрна плаћања Биљана Петровић, која је била гост емисије Недељом за село, позива све који су конкурисали да буду још мало стрпљиви јер ће новац почети да стиже одмах после формирања Владе. Идеја је, каже, да се, без обзира на ограничена средства, исплати што више младих пољопривредника.

Са Биљаном Петровић разговарали смо и о исплатама других субвенција и финансијске помоћи онима који су претрпели највеће последице због пандемије корона вируса, као и о средствима Европске уније намењеним за развој српске пољопривреде.

Због лоших временских прилика сетва пшенице је на чекању. Ратари кажу да ће трошкови бити слични прошлогодишњим.

Закон о поједностављеном ангажовању сезонаца у пољопривреди у примени је скоро две године током којих се број запослених на црно смањио са 80 на 40 хиљада. Највећи помак учињен је на великим плантажама воћа које у сезони ангажују и по 50 додатних радника. С друге стране, од 400 хиљада активних пољопривредних газдинстава свега 99 је пријављивало сезонске раднике.

На крају емисије Недељом за село чућете и како свој живот на селу види млади пољопривредник из ваљевског краја Немања Пивић којег смо случајно затекли у касној жетви соје.

 

Уредник и водитељ: Даворка Тешић.

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво