Живот није што и поље прећи

Роман ''Доктор Живаго'' Бориса Пастернака наставља епску традицију великог руског романа, али садржи и читав низ нових, модерних елемената. Лирски изнијансиран језик, симболика појединих мотива, мноштво ликова чији се животи се на чудан начин додирују, неки су од елемената које ово дело чине посебним. Може се рећи да је ''Доктор Живаго'' нека врста хибридног романа, јер у себе укључује елементе путописа, хронике, житија, параболе... Главни лик романа Јуриј Живаго, лекар и песник, представља стожерну тачку овог дела. Роман у себи садржи и Пастернакове стихове, који су у делу приписани главном јунаку, и то доприноси поетском квалитету књиге. Међу овим песмама налази се и песма ''Хамлет'' која се завршава чувеним стихом: ''Живот није што и поље прећи'', који је постао попут народне изреке.

Наш вечерашњи гост открива да је ово дело успео да на прави начин доживи тек приликом трећег читалачког сусрета са њим. Он ће нам рећи понешто и о необичној судбини овог романа, који је објављен прво на италијанском језику, као и о самом писцу који је за овај роман добио Нобелову награду, али је ње морао да се одрекне. Чућемо у емисији и Пастернакову песму ''Хамлет'', и то у оригиналу, на руском, као и у преводу на српски језик.

Никола Миљковић је дипломирао на Филолошком факултету у Београду, где је завршио и мастер студије под менторством професорке Корнелије Ичин. Објавио је више научних радова и студија о руској поезији 20. века. Ради као асистент на Катедри за руску књижевност Филолошког факултета у Београду.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво