Нова ера српско-америчких односа

Отварањем регионалне канцеларије америчке Међународне развојне финансијске корпорације у Београду почела је нова ера у економским и политичким односима Србије и Сједињених Америчких Држава, изјавила је премијерка Ана Брнабић. Она је навела да је долазак ДФЦ-а јасан сигнал колико је Србија стабилна земља и да се разговарало о пет области за улагања - о инфраструктурним пројектима, помоћи малим и средњим предузећима, Мини-шенгену, условима за развој привреде и пољопривреде. Нагласила је да сада уз присуство америчке агенције имамо приступ неограниченим средствима, али шта ћемо искористити, зависи од нас и наших пројеката.

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре формирало је посебан тим који ће 24 сата дневно радити на пројектима са ДФЦ-ом изјавила је министарка Зорана Михајловић. Са представницима америчке агенције састали су се и гувернерка Јоргованка Табаковић, министар финансија Синиша Мали и директор канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић. Министар Мали изјавио је да Американци нуде милијарде долара за развој српских компанија, привреде и инфраструктурних пројеката. Оценио је да је то прилика коју морамо да искористимо на прави начин и додао да ће се детаљи о тој понуди знати крајем следеће недеље.

У Подгорици конститутивна седница Скупштине Црне Горе, после избора на којима су највише мандата освојиле три опозиционе коалиције: "За будућност Црне Горе", "Мир је наша нација" и "Црно на бијело", укупно 41 мандат. На дневном реду скупштине је извештај Државне изборне комисије, избор председника и потпредседника скупштине, као и избор председника и чланова административног одбора.

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да су компаније, у оквиру програма "Моја прва плата", до сада понудиле више од 10 хиљада места за младе који су заинтересовани за запошљавање. Она је позвала предузећа да наставе са оглашавањем радних места до истека рока односно у наредна два дана. Циљ програма "Моја прва плата" је да се подстакне запошљавање младих и пружи подршка привреди у решавању проблема недостатка кадрова.

Александар Лукашенко положио је заклетву за нов мандат председника Белорусије, на изненадној инаугурацији, без претходне најаве. Церемонија је уследила после  избора 9. августа на којима је Лукашенко освојио више од 80 одсто гласова, преноси Ројтерс. Белоруска опозиција позвала је на хитну кампању грађанске непослушности након инаугурације, упркос вишенедељним протестима због спорних резутлата избора.

Уредник и водитељ: Мирослав Војводић

Уредници вести: Марица Сердар и Реља Трајковић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво